Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52195

  • Борітеся — поборете

Наводитимуть лад

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

РОЗГЛЯД позову до Національної академії аграрних наук України (НААН) про поновлення на посаді директора ДП «Іванівка» А. Скварського, який відбувався 19 грудня, пройшов не без пригод: невідомі сповістили про загрозу… теракту! Керівництво НААН тим часом самоусунулось від участі в засіданнях. Але тепер можна стверджувати, що в цій історії, за якою пильно стежили «Сільські вісті» (див. номер за 15 листопада 2022 р., «Країна воює, а злочинні схеми не зникли»), можна ставити крапку.

Андрій Скварський на засідання до Чернігівського райсуду прибув не сам, а з кількадесятьма працівниками держпідприємства, які його підтримують. Керівництво НААН звільнило чоловіка на підставі листа голови Борзнянської громади Лариси Осадчук. Йому приписали неефективне господарювання та борги. У суді з’ясувалося, що все це стосувалося його попередника Миколи Половіка, проте в академії воліли замовчати цей факт. Як і те, що останньому прокуратура нещодавно оголосила підозру за ч. 5-ю ст. 191-ї Кримінального кодексу — привласнення чужого майна. Разом із тим, незважаючи на провадження, Половік і досі продовжує виконувати обов’язки директора аналогічного господарства в структурі НААН на Вінниччині, куди його перевели з Іванівки. Щоправда, спеціалізується підприємство не на селекції зернових та тваринництві, а на цукрових буряках. Що тут скажеш? Такі «професіонали» потрібні всюди!

Третє судове засідання у справі виявилося остаточним. Суддя Світлана Меженнікова, взявши до уваги докази сторін, оголосила перерву. Буквально за кілька хвилин після цього з’явилося повідомлення, що приміщення заміноване. І це у воєнний час! Утім, справа честі СБУ знайти негідника, який вдається до таких дій.

Як і очікувалося, вибухівки в суді не виявили, тому оголошення ухвали відбулося вчасно. Світлана Меженнікова повністю задовольнила позов Андрія Скварського, визначивши його звільнення як незаконне і таким чином поновивши на посаді директора ДП «Іванівка». Ухвала суду набрала чинності з моменту її оголошення, що викликало бурю емоцій у групи підтримки «народного» директора.

Головний економіст господарства Катерина Йовенко пояснила: «Лист, який надіслала до академії голова нашої громади Лариса Осадчук, містив неправдиву інформацію про природу боргів. Він перебив роботу нашому господарству і призвів до погіршення становища. Якби Андрій Скварський залишався на своїй посаді, то все працювало б, не було б виконавчого провадження за заявою Пушкарьова (О. Пушкарьов призначений НААН торік восени новим в. о. директора. — Авт.) та арешту майна. Виходить так, що зібране збіжжя, яке ми не дали вкрасти, тепер не можемо продати і, відповідно, розрахуватись із боргами. Все це через лист Лариси Анатоліївни…».

 — У листі Осадчук вказано, начебто я не платив податків на землю, не відраховував ЄСВ і так далі, але вона прекрасно знала, що ці борги виникли не при мені, а під час каденції Миколи Половіка, — розповів Андрій Скварський. — Усі вісім років Борзна мовчки спостерігала, як підприємство втягують у боргову яму. Гадаю, дії голови матимуть наслідки, оскільки інакше як перевищенням службових повноважень і втручанням у роботу господарства їх не назвеш. Це фактично було встановлено вже судом. Я ж продовжу працювати й наводити лад.