Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52196

  • Думки вголос

Знову московський душок

Тарас ЧОРНОВІЛ.

У ПОСЛАННІ Зеленського до Верховної Ради та його новорічному зверненні прозвучало багато гарних слів, зокрема й про духовну та культурну незалежність, чи щось за змістом аналогічне. Але того самого дня, коли він виступав із посланням, з його відома було погоджено рішення, згідно з яким основним спонсором меморіального комплексу «Бабин Яр» у Києві буде родина одного цікавого мільярдера Леонарда (Леоніда) Валентиновича Блаватника, точніше, їхній фонд Blavatnik Family Foundation. А мусите розуміти, що саме за генеральним спонсором залишиться вирішальне слово (на щастя, не остаточне, хоча тут не легше, адже остаточне опиниться в руках українофоба від культури Ткаченка) у питаннях проєкту та його ідеологічного наповнення.

Ви не знаєте, хто такий Блаватник? Може, хтось цікавивсь і скаже: «А навіщо панікувати — британсько-американський міль­ярдер, єврей за національністю, одесит за місцем народження, в 21 рік (1978-го) попрощавсь із СРСР». А ви переконані, що попрощався? А те, що він основні свої статки заробив у сучасній расєї, є засновником надпотужних рашистських корпорацій, головне — саме він створив бізнес-групу «Ренова» для протягування інтересів рашистського бізнесу в США, це нічого? А ще саме він у 1999 році спонсорував і лобіював візит прем’єра та екс­керівника всіх силових структур ерефії Сєргєя Стєпашина до Америки й організовував там йому високий рівень програми зустрічей. А ще починаючи з 1999 року він близький друг і партнер олігарха Вексельберга (разом навпіл викупили акції ТНК), а потім разом їх вигідно перепродали.

Так, Блаватник дійсно живе в Лондоні й не є громадянином ерефії. Але він і далі є одним із головних партнерів і друзів стовпів путінського режиму, серед яких основний — це Віктор Вексельберг. Він безперешкодно заробляє мільярди на експлуатації ресурсів і спроможностей рф, що при путіні можливо лише за цілковитої лояльності. Звісно ж, Блаватник ніколи не засудив агресії проти України.

Але не тільки бізнес єднає цього мільярдера з московією. Він навіть знявсь у двох рашистських пропагандистських серіалах — має мільярдер таке хобі. Один із них, «Софія», створений за підтримки міноборони рф, а другий, «Годунов» — дітище пропагандистської служби першого каналу росгебельс тв. І ще Блаватник є членом бюро президії російського єврейського конгресу. Ця структура перебуває у тісних зв’язках із режимом та протегує його політиці на міжнародній арені й серед світових єврейських організацій. А ще РЄК займається такими проєктами й інституціями, як наш меморіальний комплекс «Бабин Яр».

Ми внаслідок війни ледве відбилися від одного відверто антиукраїнського проєкту з московським душком, як Зеленський разом із підзвітною йому владою нав’язує нам уже нову реваншистську групу, котра постарається остаточно принизити й викривити нашу історичну пам’ять.