Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52203

Зимова обрізка саду — найоптимальніша

ДЛЯ одержання стабільних і високих урожаїв плодових культур слід щорічно проводити їх обрізку.

«Хірургічне втручання» можна робити будь-якої пори року за винятком періоду цвітіння фруктових. Обрізка стимулює ріст і розвиток нових гілок, омолоджує рослину, подовжує час плодоношення. Цією операцією, якщо вона виконується регулярно, садівники прагнуть збільшити врожайність дерев, поліпшити якість плодів, і це їм вдається. Яблука, груші тощо стають значно смачнішими і крупнішими, хоча їх буде менше. Це відбувається тому, що в результаті обрізки настає невеликий дисбаланс між кореневою та надземною частинами дерева. Потужні корені з надлишком постачають поживні речовини, яких дереву вистачає і на формування плодів, і на нарощування нових гілок.

Існує кілька типів обрізки плодових:

— післяпосадкова обрізка, спрямована на відновлення балансу між ушкодженою кореневою та надземною системами;

— при виникненні потреби вкоротити гілки за надмірного їх наростання;

— проріджувальну обрізку роблять для видалення гілок-конкурентів;

— оздоровча операція необхідна, щоб позбутися всіх хворих, сильно ушкоджених гілок.

При вкорочувальній обрізці втинати гілку потрібно так, аби на її кінці залишилася брунька саме на цьому рівні. Тоді нова гілка, що буде рости з неї, лише злегка змінить напрямок. Місце зрізу треба швидко замазати садовим варом. Якщо ж залишити кінець гілки досить довгим, то він усе одно засохне, а деревина в цьому місці гнитиме. В ній оселяться різні мікроорганізми, які можуть погубити всю гілку. Якщо ж зрізати пагін біля основи останньої бруньки, то вона напевно засохне і прокинеться тільки наступна, розташована нижче, що спрямована в інший бік.

Зимова обрізка дуже доцільна, оскільки дерева в цей період перебувають у стадії глибокого спокою; садівники мають більше вільного часу; простіше визначити уражені гілки, які слід видалити. Проводити обрізку треба неодмінно до початку сокоруху. Певна річ, недоцільно займатися втинанням гілок у сильний мороз: і садівникові некомфортно, і деревина буде не різатися й не пилятись, а сколюватися. Оптимальні температури повітря — до мінус п’яти градусів.

На початку зими ліпше обрізати яблуні, груші й морозостійкі сорти вишні та сливи. А на південних культурах — черешні, абрикосі, персику, айві — операцію виконують ближче до весни.

Одна із суттєвих переваг зимової обрізки — добре видно яйцекладки непарного шовкопряда і молі. Їх треба вирізати разом із гілочками і спалити. Повністю перемогти цих шкідників, звичайно, не вдасться, але їх чисельність стане набагато меншою.

Виявлені пухлини і нарости потрібно видаляти з гілками і спалювати.

Основну загрозу плодовому саду становить захворювання дерев на рак. Якщо рослина буде сильно ним уражена, то протягом двох-трьох років може загинути. Тому велике значення має виконання таких заходів: своєчасне і правильне обрізання дерев із застосуванням садового вару; збалансоване й у підходящі строки підживлення рослин; утримання ґрунту в прикореневій зоні у належному стані; боротьба зі шкідниками; захист плодових від морозобоїн. Ну і, певна річ, негайне видалення із садка уражених раком гілок плодових (вивезення і спалювання).