Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52204

Клівія

ЦЯ декоративна культура — справжня знахідка для любителя домашніх квітів. Вона не дуже вимоглива в догляді та умовах зростання. Водночас неймовірно гарна у пору цвітіння.

Клівія — це вічнозелена багаторічна трав’яниста рослина. Переважну частину року вона милує око насиченою зеленню — довгими, близько 50 сантиметрів, блискучими листками ременеподібної форми.

 У кімнатних умовах клівія зазвичай зацвітає в лютому і квітує по квітень-травень.

 Серед найбільш декоративних видів цієї рослини — клівія кіноварна з оранжево-червоними квітами.

Клівія потребує багато світла, тому її слід поставити на добре освітлюваному підвіконні, інакше цвітіння не дочекаєтесь. Після відцвітання молоді рослини щороку пересаджують у свіжу землю, а старі — через кожні два-три роки.

 А взагалі визначити, коли пересаджувати клівію, просто — як тільки коріння рослини починає випирати з горщика, значить, пора.

Робити це слід обережно, аби якомога менше пошкодити крихкі м’ясисті корені, які легко обламуються і відтак підгнивають.

Ґрунт для пересадки беруть із рівних частин дернової та листової землі, перегною і піску. Додають кісткове борошно і повне мінеральне добриво з розрахунку кожного компонента по 2 грами на літрову банку готової суміші.

Старі рослини, які поточного року не пересаджували, з весни до кінця серпня підживлюють раз на 7-10 днів повним мінеральним добривом (2 грами на літр води).

Восени впродовж двох місяців клівія потребує спокою. В цей час її майже не поливають і тримають за температури плюс 10-12ОС, інакше цвітіння буде слабким. А вже коли починають розпускатися квіти, вазон треба перенести у приміщення з температурою плюс 16-18 градусів.

Одночасно з пересадженням можна зайнятися розмноженням клівії.

Для цього від материнської рослини відокремлюють молоді відростки разом із корінцями і саджають у горщик з легкою сумішшю (торф, листова земля, пісок).

Не садіть клівію в занадто великий горщик, адже в такому разі вона довго не цвістиме.