Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52205

Розсипчастість картоплі

ДЕЯКІ городники вважають, що між умістом сухих речовин у бульбі, зокрема крохмалю, і розсипчастістю м’якуша звареної або печеної картоплі є безпосередній зв’язок. Тобто чим вища частка крохмалю, мовляв, тим більш розсипчаста бульба. А відомо ж, що наш народ полюбляє саме таку картопельку, яка дуже гармоніює із солоними огірочками, квашеною капустою, оселедцем.

Однак така думка не зовсім слушна. Є сорти, зазвичай пізньостиглі, з відносно високим умістом крохмалю і гарною розсипчастістю. Це Лора, Темп та інші. Але і серед ранньостиглих сортів, які накопичують небагато крохмалю, є такі, що мають надзвичайно розсипчастий м’якуш, скажімо Адретта.

Із сучасного сортименту картоплі до найрозсипчастих, крім згаданих, належать сорти Беллароза (ранній німецький сорт), Білозора (німецький сорт раннього періоду достигання), російської селекції: Білосніжка (середньораннього строку достигання), Синьоока (рання), Сотка (середньопізня); гⒺðà (ðàíí³é ãîëëàíäñüêèé ñîðò ³ç êðåìîâîþ ì’ÿêîòòþ), Тірас (ранній, голландської селекції).

В Америці та Європі великий попит має картопля таких сортів, що не розварюються, тобто вінегретного типу, які використовуються в салатах. До того ж іноземці зазвичай вибирають найменш калорійні сорти, з невисоким умістом крохмалю. Тож можна констатувати відмінність смаків у цьому.