Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52206

Найліпше органічне добриво

КІНСЬКИЙ гній займає особливе місце в землеробстві. Це найкраще органічне добриво. В ньому найбільша кількість поживних речовин для ґрунту, він не псує смакових властивостей жодної городньої культури, має високу швидкість розкладання і добре прогріває землю. Його часто застосовують, вирощуючи розсаду в парниках, а також як мульчу, розклавши шаром 5-10 см. Свіжий гній перемішують із соломою та попелом і мульчують пристовбурні круги саджанців дерев, малини, смородини, аґрусу, розкладають у міжряддях полуниці, огірків і капусти, а також у квітнику.

Як підстилку для коней ліпше використовувати торф, і аж ніяк не тирсу. Вносять це добриво під перекопування ґрунту по 4-6 кг на квадратний метр.

Якщо бочку з водою поставити в теплицю, де ростуть огірки, додати в неї свіжий кінський гній до консистенції сметани і перемішувати щодня, то почнеться процес бродіння, буде виділятися вуглекислота, в результаті чого рослини активніше ростимуть.

Маючи кінський гній, можна зробити теплу грядку за кілька днів до висівання насіння. Для цього треба зняти верхній шар (30-35 см) ґрунту, розкласти гній вилами шаром 20 см, полити гарячою водою з розрахунку 10 л на метр квадратний. До води слід додати марганцівку (3 г на 10 л води). Після всотування води поверхню слід посипати попелом (1 склянка на одиницю площі) і зверху насипати шар родючої ґрунтосуміші (10-15 см). Затим додати на кожний квадратний метр грядки склянку деревного попелу і дві столові ложки нітрофоски, перемішати ґрунт, розрівняти граблями, знову полити гарячим розчином марганцівки і накрити плівкою на два-три дні.

Рідкий кінський гній використовують як добриво для скоростиглих культур. А готують його так: свіжий гній змішують із водою у пропорції 1:10 і настоюють протягом двох тижнів, регулярно перемішуючи. Додають по відру деревного попелу і сіна, дають відстоятися три дні. Після жнив і збору бур’янів восени цією рідиною поливають ґрунт із розрахунку 1 л на 1 кв. м, перекопують на глибину 10 см, розрівнюють вилами і накривають плівкою. Рано навесні вносять попіл і знову перекопують.

Свіжий гній можна використовувати навесні перед посадкою пізньої картоплі та капусти. Він справляє відлякувальну дію на дротяників і сприяє збільшенню врожаю. При пізній посадці картоплі свіжий гній неодмінно змішують із землею.

Зберігати кінський гній можна холодним способом (укласти штабелями, ущільнити і накрити). Спершу укладають торф шаром 30 см, далі гній — 15 см, фосфорне борошно (на 100 кг гною — 2 кг борошна), шар низинного торфу, знову гній, торф, гній, борошно і т. д. Зверху накрити плівкою або сухим листям. Ширина штабелів має бути 3-4 м, висота — до 2 м.

Прискорити процес розкладання кінського гною можна так: укласти пухко суміш кізяків із підстилкою, виміряти температуру всередині неї через три дні (має бути приблизно 60ОС). Ущільнити, довести висоту штабеля до 2 м, укрити торфом шаром 20-30 см. Аби знизити рівень втрати азоту, потрібно додати 3% суперфосфату і зробити високий шар підстилки.