Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52212

Фольга в руках дбайливої господині

ДІАПАЗОН кулінарних можливостей нині допомагають розширити не лише різноманітні рецепти, а й сучасний посуд, приладдя та матеріали. Сьогодні мова про те, як раціонально користуватися фольгою, готуючи як святкові, так і щоденні страви.

Запечені в ній м’ясо, риба та овочі виходять соковитими, ніжними й ароматними.

Готуючи будь-яку страву в глиняних горщиках, накрийте їх листочками фольги, а коли вміст буде доведено до готовності, зніміть накривку і дайте підрум’янитися верху.

Вироби з тіста під час випікання не підгорять, якщо їх накрити фольгою.

У фользі можна запікати різні продукти (шматочки м’яса, риби, овочі, фрукти) без жиру або з мінімальною його кількістю, дотримуючись основної умови: загортати те чи інше у фольгу слід акуратно, щоб не витікав сік, але при цьому обгортка не має прилягати до продукту занадто щільно — залиште простір «для повітря».

Плоскі шматочки м’яса або риби посоліть, поперчіть, обкладіть натертими на тертці або дрібно нарізаними овочами, додайте трохи олії і все це викладіть на великий лист фольги, акуратно перегніть його з трьох боків і тричі загорніть край.

Запікаючи рибу, птицю або печінку шматком, обгорніть їх, неначе «забинтуйте» фольгою, аби зберегти сік.

Якщо хочете приготувати печені фрукти чи овочі, покладіть їх на квадратний лист фольги, підніміть усі чотири кінці й закрутіть їх — вийде акуратний вузлик.

На деко, де запікаються упаковані у фольгу продукти, налийте трохи води і поставте його в духовку.

Готовність страви перевіряють виделкою, проколюючи нею фольгу.

Використовуйте цей матеріал не тільки для смаження без жиру ковбас, птиці, шинки, риби, картоплі, шніцелів, сирників, а й для підігрівання вже готової їжі. До речі, підігріту страву і подають у фользі, а смажену — без неї.

Два-три сирники кладуть на злегка змащену вершковим маслом фольгу, загортають у неї і підігрівають у духовці протягом 5-10 хв. Так само можна підігріти перлову, ячну і гречану каші. Фольгу змащують вершковим маслом, кладуть на неї кілька столових ложок каші (можна побризкати її топленим маслом), загортають і підігрівають у духовці 5 хв.

У фользі можна підігріти не тільки зачерствілий хліб, а й хліб із мармеладом, сиром, шинкою.

Завдяки фользі можна приготувати відразу кілька страв в одній ємності. Наприклад, у духовці на одній сковороді розміщують загорнуті у фольгу картоплю, рибу, сосиски і шматочки курки. При цьому продукти, загорнуті у фольгу, смажаться і одночасно мовби тушкуються, тому й виходять соковитими і смачними. У курки, смаженої у фользі, щоправда, нема коричневої скоринки, але це легко виправити: обмазати готову курятину вершковим маслом і потримати її 5 хв. у гарячій духовці.

Ковбасу, рибу, шніцель рекомендується перед смаженням ділити на порції приблизно по 100-200 г кожна. Порції окремо потрібно ретельно загорнути у фольгу і щільно загнути краї.

Яйця, загорнуті у фольгу, при варінні не тріскаються.

Черстві пиріг, хліб, кекс стануть зовсім як свіжі, якщо їх замотати у фольгу і помістити ненадовго в духовку.