Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52215

Краєзнавець і мандрівник

Віктор МАРУЩЕНКО.

Полтавська область.

Фото з сімейного архіву.

КАНДИДАТ технічних наук Сергій Лисенко з селища Дергачі, що на Харківщині, все трудове життя віддав науковій роботі в технічній галузі. Та коли вийшов на заслужений відпочинок, то змінив поле діяльності — захопився краєзнавчою роботою, дослідженнями минувшини, велоподорожами Україною, літературною діяльністю.

З початком повномасштабної війни з рф і систематичними обстрілами Дергачів чоловік відправив сім’ю в село Лука, що у Лубенському районі Пол-тавщини, а сам зайнявся волонтерською діяльністю: доставляв харчові продукти, медикаменти одиноким стареньким. Коли ж виникла загроза вторгнення ворога у Дергачі, то, осідлавши свого надійного двоколісного коня і прихопивши необхідне, поїхав у Луку до родини. Тут продовжив досліджувати села району на велосипеді. Здійснив велоподорож у Чорнухи, де відвідав музей Григорія Сковороди. Побував у Гребінці в музеї Євгена Гребінки. Також їздив у Прилуки, Канів, Умань, урочище Холодний Яр, Качанівський та Тростянецький парки, музей просто неба у Переяславі. Допитливий пошуковець бере активну участь у заходах місцевого краєзнавчого музею імені Гната Яковича Стеллецького. Власне, на одному з таких ми і познайомились з героєм моєї розповіді.

Сергій Лисенко багато цікавого повідав про історію рідної Слобожанщини і дослідження свого родоводу, в якому дійшов до 1763 року. Ділився планами на майбутнє. Зокрема, він хоче написати та видати ілюстровану книгу (краєзнавчі нариси) на основі здійснених велоподорожей. Географія його досліджень, на яку вплинула війна, постійно розширюється. За такої насиченості поїздок неможливо обійтися без спортивних досягнень та встановлення рекордів (особистих, враховуючи вік). Чоловік щодня проїжджає на велосипеді не менш ніж 100 кілометрів, а за рік, переконаний, намотує близько 20 тисяч кілометрів.

Майстерна фотографія — ще одне хобі й інструмент його краєзнавчих досліджень. Приходить новий день, і Лисенко вже міркує, як зробити найкраще фото, щоб воно стало шедевром. Також старанно прокладає докладну карту маршруту і записує гарне відео. Та найголовніша його мрія — беззаперечна перемога України у війні з рф: «Хочу бачити рідну країну успішною, розвиненою, такою, що займає передові позиції у новому світі!»

Отакий він, краєзнавець і мандрівник зі Слобожанщини Сергій Лисенко, якого друзі жартома називають «Сковорода на велосипеді». Слухати його захопливі розповіді можна нескінченно. Цей чоловік — мов жива історія України XVII — XX століть, досліджена самотужки.

Увесь свій багаж знань Сергій Вікторович залюбки передає молоді, популяризує минувшину рідного краю, велоспорт (є членом Клубу велосипедистів України) та здоровий спосіб життя. Йому особисто сил і наснаги додають плавання та біг підтюпцем.