Вівторок, 28 лютого 2023 року № 9 (20001)
http://silskivisti.kiev.ua/20001/print.php?n=52368

Допомагає «Бартка»

 Дарина КОНОВАЛЕНКО.

П’ЯТНАДЦЯТЕРО волонтерів із села Пістинь, що на Івано-Франківщині, від початку ворожої агресії закололи 124 свині, аби готувати і передавати бійцям на фронт домашні м’ясні вироби. Своє невелике волонтерське об’єднання вони назвали «Барткою» (традиційна гуцульська сокира з маленьким обухом і довгим держаком).

Кілька разів на тиждень небайдужі селяни відкладають свої справи і збираються в когось на кухні. Василь Максимчук, на обійсті якого гуртуються найчастіше, розповідає, що у хід іде все м’ясо: частину коптять, з решти роблять ковбаси, тушонки, паштети, м’ясні закрутки з крупами, смалець. «Про якість продукції годі й казати! Стараємося більше, ніж для себе, — запевняє пан Василь. – Особливо прискіпливо ставимося до обробки продукції, аби вона була не лише смачною, а й безпечною для здоров’я наших захисників».

Волонтери підрахували, що вже передали на фронт пів тонни ковбаси. Також — понад тонну квасолі, тонну гороху, 600 кг гречки та стільки ж рису.