Вівторок, 7 березня 2023 року № 10 (20002)
http://silskivisti.kiev.ua/20002/print.php?n=52400

«Синій кит» повертається

Олена КОЩЕНКО.

У Києві 10-річний хлопчик викинувся з вікна шостого поверху житлового будинку. Підліток став жертвою суїцидальної інтернет-гри «Синій кит» — вступив у так звану групу смерті.

 УПЕРШЕ хвиля самогубств, пов’язаних із гуртами «Синій кит» та «Червона сова», прокотилась Україною 2015 року. А вже 2017-го кількість дітей, що постраждали від них, обчислювалася сотнями. Право­охоронці прозвітували про блокування тисяч подібних груп у мережі, засновники яких перебували здебільшого в росії.

Невідомі куратори, які знаходять свою жертву в соцмережі, дають їй різні завдання на «загартування волі й сили духу» — наче багаторівневий квест, про участь у якому дитина має зробити відеорепортаж. Наприклад, їй можуть доручити слухати похоронну музику, завдати собі каліцтва (прищемити дверми пальці, порізатися ножем, підпалити на собі одяг), не спати всю ніч, втекти з дому тощо. Підлітки починають виконувати завдання і нерідко самі не помічають, як небезпечна гра захоплює їхню свідомість. До того ж «політика» групи «Синього кита» забороняє дітям розповідати про власну участь у ній. Тим самим ніби відокремлює неповнолітнього з реального життя і диктує нові правила. За організацією це схоже на секту.

Найчастіше жертвами таких небезпечних груп у соціальних мережах стають діти, які мають проблеми в сім’ї або у стосунках з однолітками. У підлітків із чутливим ментальним здоров’ям може бути й багато інших особистих причин вступити до суїцидальної групи. Дехто стає її учасником, бо «в ній перебувають усі». Трапляється, що до «групи смерті» приєднується майже весь клас. І той, хто не хоче, мусить робити це, аби не стати ізгоєм у колективі й не зазнати булінгу.

 Хлопчик на ім’я Микита, про якого мова, — із цілком благополучної родини. В нього турботливі батьки, сім’я нещодавно перебралася до столиці з Харкова. На новому місці орендували житло, тут хлопчик пішов до школи, де встиг завести друзів… У день трагедії Микита захворів, і батьки вирішили залишити його вдома. Хто ж знав, що таке станеться!

У поліції Києва відкрили кримінальне провадження за статтею «Доведення до самогубства». Наразі встановлюються всі подробиці та обставини цієї події. Кіберполіцейські, які вилучили гаджети підлітка, з’ясували, що той на сумнозвісному ресурсі потайки від батьків зареєструвавсь і став учасником гри «Синій кит». Куратор почав давати школяреві випробувальні завдання, посилюючи їх складність. Аж поки одного разу не прийшло найбільш фатальне з усіх можливих: стрибнути з висотки.

Мама хлопчика надала цій трагедії широкого розголосу в соціальних мережах, застерігши інших батьків: «Синій кит» повернувся». Вона стверджує, що стежила за спілкуванням дитини в Інтернеті, але Микита завів таємний обліковий запис, через який листувався з «кураторами». Також вона не помічала в сина ні агресії, ні депресії, ні будь-яких порізів на руках, ні психічних розладів. Хіба що він боявся спати без світла, тож уночі лампу йому не вимикали.

Лікарі столичного «Охматдиту» діагностували в Микити закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, компресійні переломи хребців, переломи грудної клітки, забиття легень, пневмоторакс та рвані рани. На хлопця чекає дуже тривалий період реабілітації.

Отака сумна історія. Можливо, для когось із батьків вона стане повчальним застереженням. Психологи радять: найкраще, що можуть зробити дорослі, — приділяти увагу дітям і регулярно з ними розмовляти. Тільки не повчальним тоном і не засипати докорами та підозрами, а намагатися бути дитині другом, якому можна довіряти. Також необхідно спокійно говорити з дітьми про небезпеку таких «ігор». Розповісти про травми та наслідки і пояснити, що сила характеру проявляється не в тому, щоб погоджуватися на участь у сумнівних іграх, а в тому, аби від таких пропозицій відмовлятись.

До речі, це вже не перша подібна трагедія за останні місяці. Про те, що «Синій кит» повернувся (а з ним і решта суїцидальних інтернет-ігор), свідчать інші сумні історії з неповнолітніми.

Три місяці тому в Броварах Київської області з вікна квартири на 25-му поверсі випав 12-річний хлопчик. Від отриманих травм він помер на місці.

А незабаром після інциденту з Микитою у столиці дівчинка-підліток ледь не наклала на себе руки через участь у «Момо». Останнім часом у мережі набрала популярності орієнтована на дітей ця нова небезпечна гра з моторошним інтернет-персонажем Момо — дівчиною з неприродно розтягнутою усмішкою та виряченими очима. Персонаж загрожує смертю дитині, якщо вона не виконає спеціальних завдань, таким чином схиляючи звести рахунки з життям. 15-річна дівчина прийняла велику кількість снодійних пігулок. На щастя, її встигли врятувати.