Вівторок, 7 березня 2023 року № 10 (20002)
http://silskivisti.kiev.ua/20002/print.php?n=52406

  • Запитання — відповідь

Щодо вручення повісток

Підготувала

Надія ЛЕВЧУК.

«На виході з торговельного центру моєму чоловікові майже силоміць вручили повістку, в якій вимагається негайно прибути до військкомату для уточнення даних. Чи правильно це — роздавати повістки у громадських місцях?» — обурюється Галина М. із Рівного.

СТАТТЯ 65-та Конституції України передбачає, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України. Нещодавно Кабінет Міністрів затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів в умовах дії воєнного стану. Зміни передбачають, зокрема, посилення контролю за взяттям на облік, обмін даними між органами влади, реєстрами та працедавцями громадян, які підлягають військовому обліку. Доки в Україні триває воєнний стан, отримати повістку до центрів комплектування можуть практично усі чоловіки призовного віку. Після її отримання такі особи зобов’язані прийти до військкомату з документами. За неявку передбачено адміністративну і навіть кримінальну відповідальність.

Проте будь-яких вимог стосовно місця вручення повістки законодавством чітко не визначено. Відтак вручити її можуть співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або ж представники органів місцевого самоврядування й органів внутрішніх справ у будь-яких громадських закладах, готелях, на роботі, на блокпостах, на вулиці — це не порушення закону.

Сказане підтверджує начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Роман Горбач. За його словами, врученням повісток на вулицях Міноборони збирає та актуалізує дані про військовозобов’язаних. Адже чоловіки практично ніколи не сповіщають територіальні центри комплектування про те, яку освіту вони отримали, куди переїхали, коли одружилися, розлучились чи у них з’явилися діти. У коментарі АрміяInform Р. Горбач додає, що повістку не обов’язково має вручати представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки: «Так, її може вручити будь-яка посадова особа, що передбачено законодавством, — керівник установи, організації та підприємства, де працює призовник, керівник ЖЕКу, ОСББ тощо».

Як наголошують юристи, обов’язкова вимога перед врученням — встановлення особи на підставі документів, що її посвідчують (паспорт, посвідчення водія). Важливо, аби повістка була вручена особисто і підписана тим, кому вона призначена. Адже трапляється, що повістку отримують дружина, батьки чи сусіди. У разі якщо повістка видана не особисто і на ній немає підпису, отримувач може не з’являтися до військкомату.

Щодо запрошення телефоном, то, на думку деяких юристів, його можна проігнорувати, оскільки українським законодавством не передбачений виклик до військкомату цим засобом зв’язку. Тому отримання повідомлення про призов або запрошення для проходження медичної комісії телефонним дзвінком не може вважатися чинним. Водночас врахуйте, що в умовах воєнного стану деякі конституційні права громадян обмежені, тому повістки можуть вручати не тільки на вулицях, підприємствах, а й, зокрема, надсилати повідомлення про виклик до військкомату телефоном. Адже обов’язок кожного громадянина захищати територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України залишається у найвищому пріоритеті.

Великий суспільний резонанс викликала інформація про можливе надходження повісток через «Дію». Так ось, у Міністерстві цифрової трансформації України повідомляють: повістки через портал електронних послуг «Дія» розсилати військовозобов’язаним не планується.

Стосовно вручення повісток на блокпостах. Оскільки призовник має перебувати в межах свого району і може виїжджати за його межі лише з дозволу військкома, то на будь-якому блокпосту цілком законним є перевірка документів, а також вручення повістки.

Якщо не враховувати моральний аспект виконання громадянином військового обов’язку, то слід зазначити: ніхто не має права забирати вас силоміць чи примушувати поїхати до військкомату негайно.