Вівторок, 7 березня 2023 року № 10 (20002)
http://silskivisti.kiev.ua/20002/print.php?n=52415

За чисті води

Микола

 ЮРЧИШИН.

22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день водних ресурсів під гаслом: «Вода для всіх». Уперше ідея його проведення прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася 1992 року в Ріо-де-Жанейро. Відтоді цей день відзначається щороку.

— ВОДА є основою життя на Землі, вона використовується практично в усіх сферах людської діяльності та є головним чинником планування, розвитку і розміщення майже всіх галузей економіки, — сказав кореспондентові «СВ» голова Держводагентства України Олексій Олександрович Кузьменков. — Стале функціонування і розвиток будь-якої країни, рівень життя, здоров’я і добробуту її громадян тісно пов’язані зі станом водних ресурсів. Для України питання води також є надзвичайно актуальним. Незважаючи на велику кількість річок, наша країна за запасами доступних до використання водних ресурсів належить до малозабезпечених країн Європи та світу. Так, на одну людину в Україні пересічно припадає лише одна тисяча кубічних метрів річкового стоку на рік, тоді як, за оцінкою Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тисячі кубічних метрів на людину, вважається водонезабезпеченою. Враховуючи те, що в нашій країні, з одного боку, низький рівень водозабезпечення, а з іншого — діє потужний водоємний виробничий комплекс, що не відповідає відновлюваній спроможності водних екосистем, проблема раціонального використання води стала одним із чинників національної безпеки. Тому нагальною потребою сьогодення є запровадження нових ресурсозбережних технологій, передусім у тих галузях, які є найбільшими забруднювачами, — у промисловості, житлово-комунальному господарстві та сільськогосподарському виробництві.

За словами О. Кузьменкова, Україна взяла зобов’язання впровадити у національне законодавство норми 6 європейських директив, передбачених Угодою про Асоціацію і пов’язаних із водою. Це Водна рамкова і паводкова директиви, Директива про питну воду, Директива про нітратне забруднення, Директива про очистку міських стічних вод та Європейська морська стратегія.

Наразі завдяки наполегливій роботі Мінприроди, фахівців профільних наукових установ і організацій, неурядових громадських організацій Україна досягла суттєвого прогресу у впровадженні європейських принципів і підходів до збалансованого управління водними ресурсами. Проте попереду ще багато роботи, але спільними зусиллями ми вибудуємо ефективну модель управління водними ресурсами на засадах басейнового принципу.

— Річки та водойми України завжди були осередками життя, багатої природи та культури, — підсумувала перша заступниця голови Держводагентства Наталя Сергіївна Латиш. — Їх шанували та від них залежали наші пращури. І сьогодні ми отримуємо від річок безліч природних послуг — воду для пиття та зрошення, рибу та інші природні ресурси, місця для відпочинку, естетичну насолоду, формування рельєфу тощо. Наша мета — зберегти і відновити вільноплинні природні річки, водно-болотні вгіддя. Треба пам’ятати, що вода — це золотий фонд нашої держави. Наші річки все ще живі, і чи залишаться вони такими, залежить від кожного з нас.