Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52489

Вітаміни для курей

ЦЕ один із необхідних складників для повноцінного розвитку і продуктивності пернатих. Отримувати вітаміни має будь-яка домашня птиця незалежно від віку, стану здоров’я і мети вирощування. Від годівлі залежать показники несучості, якість жовтка, плодючість, а також належна структура і смак м’яса. Досвідчені господарі знають, що утримання птиці без вітамінів зробить її розведення невигідним.

Власне, важливість вітамінів можна порівняти лише з водою і їжею, без яких не може прожити жодна жива істота. Збагачувати пташиний корм треба насамперед протягом зимових місяців, коли пернаті не мають доступу до трави.

Якщо в раціоні несучок переважають сухі корми (холодний період року), то варто купувати спеціальні вітамінізовані добавки, які підтримають імунітет та показники несучості.

Окрім цього, поповнити раціон курей холодної пори можна, пророщуючи зерна пшениці.

Неабиякою поживою для чубарок є живі дріжджі.

Корисні й капсули риб’ячого жиру або жир у чистому вигляді.

Надзвичайно цінним доповненням до раціону в холоди є висушена трава, заготовлена заздалегідь.

Перевірити, чи достатньо вітамінів одержує птиця, можна за якістю шкаралупи. Якщо вона тверда, то все гаразд. У протилежному разі варто переглянути раціон: можливо, пернатим бракує кальцію. Тоді потрібні крейда, подрібнений ракушняк, вапняк, деревний попіл, перемелені шкаралупи курячих яєць.

Всі ці інгредієнти сприяють зміцненню здоров’я курей. Також мінералізована годівля поліпшує якість яєць, зміцнює шкаралупу. За достатнього вмісту кальцію в раціоні вона буде твердою, що сприяє формуванню зародка в яйці, а ще це позитивний фактор для несучості.

У корми можна сміливо додавати не тільки шкаралупу курячих яєць, а і самі яйця у вареному вигляді. Виняток становлять тільки сирі яйця. Вони суворо заборонені для згодовування курям, оскільки можуть спровокувати розвиток канібалізму.

Також зверніть увагу на звичайних дощових черв’яків: у них міститься необхідна кількість вітамінів і мікроелементів, яких потребує домашня птиця. Крім того, вони є цінним джерелом білка, що неодмінно має бути у складі кормів для несучок. Це не коштуватиме жодної копійки, оскільки розвести черв’яків може абсолютно кожен. Усе, що потрібно, — садовий чи городній ґрунт і достатнє зволоження. Відтак постійне доповнення до «столу» птиці теплої пори року гарантоване.

Зелені корми заготовляють у літній період. Причому вся зелень включно із суцвіттями має бути ретельно висушена і тільки потім подрібнена до стану пташиного корму або перетертого борошна. Доти, доки не виросте нова зелень, трав’яне борошно становитиме повноцінне джерело поживних речовин. Крім того, варто відзначити цінність хвої в раціоні курочок. Її також спершу сушать, а потім перемелюють на борошно.

Овочі сушать восени, після чого у подрібненому вигляді вони також будуть частиною раціону. Особливу увагу варто звернути на моркву, листя капусти, буряки.

Отже, прості й доступні компоненти ідеально підходять для годівлі курей.

І ще кілька слів про готові вітамінні комплекси.

Найпростіше заповнити нестачу мікроелементів полівітамінами. Їхній склад продуманий до дрібниць і задовольняє всі харчові потреби птиці. Нині ринок вітамінних комплексів для курей широко представлений не одним десятком торгових марок. Прийом полівітамінів стане на заваді розвитку авітамінозу (навіть навесні), зміцнить імунітет пернатих, підвищить опірність вірусам і бактеріям. Особливо актуально давати такі комплекси взимку, під час лікування хвороби і якийсь час після неї, аби допомогти організму відновитися.

Схема прийому має відповідати віку курей, а також інструкції на упаковці.

Якщо дотримуватись усіх рекомендацій, то домашня птиця залишатиметься здоровою, буде нести більше яєць, а також давати смачне і корисне м’ясо.