Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52490

...I посуд знову білосніжний

«Як відчистити емальований посуд?» — запитує нас Лариса Петрівна Гриб із с. Красносілки Олександрівського району Кіровоградської області.

ЕМАЛЬОВАНІ каструлі, миски та бідончики досить важко відчистити від чорного нальоту, накипу і жовтизни. Однак домогтися того, щоб посуд знову став білосніжним, можна! Причому за копійки і не докладаючи великих зусиль.

Візьміть 1/4 склянки соди, 2 ст. л. перекису водню і 0,5 ст. л. будь-якого засобу для миття посуду. Суміш повинна бути не дуже рідкою — скоріше, нагадувати пасту. Якщо суміш вийшла рідкуватою, то додайте ще соди.

Отриману масу пересипте в каструлю чи що вам треба відчистити. Рукою розподіліть пасту по стінках і дну емальованого посуду. В такому вигляді залиште приблизно на годину.

Затим зчистіть вологою губкою (не металевою, а спеціальною для миття посуду, що нині продається в кожній крамниці) залишки бруду. Наліт має відійти досить легко.

Якщо каструля була не дуже брудна, то після пасти вона стане білосніжною. Але якщо сліди накипу тощо ще залишилися, то можна провести додаткову процедуру.

Наберіть повний посуд води, поставте на газ. Коли вода закипить, вимкніть вогонь і додайте 2 ст. л. лимонної кислоти. Залиште в такому вигляді на одну годину.

Потім просто почистіть каструлю ще раз мийним засобом для посуду і промийте водою.

Після цих двох процедур емальована каструля почищена настільки, наскільки це можливо! Звичайно, якщо у вас дуже старий і брудний посуд, то, найімовірніше, ідеального білого кольору йому не повернути, проте повністю видалити бруд реально.