Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52491

Вікна мити треба вміти

НАПЕВНЕ, кожна господиня вже давно знайшла свій спосіб, як швидко і ретельно вимити вікна. Однак іноді не завадить зазирнути у чужі секрети — а раптом дізнаєтеся що-небудь корисне.

Насамперед слід правильно вибрати час для наведення лоску. Це має бути теплий безвітряний день, інакше будь-які старання виявляться марними: за сильного сонця і вітру вікна висихають миттєво, але при цьому на них залишаються райдужні малюнки.

Якщо рами старі дерев’яні, то будьте обережні, тому що навесні їх може «повести». Перевірте, чи не вилізли цвяхи зі штапиків, аби не поранити рук. Перед початком протріть скло від пилу сухою ганчіркою, а вікна і підвіконня вимийте відразу. Аби добре промити віконні рами і підвіконня, пофарбовані олійною фарбою, додайте у воду нашатирний спирт: 1 столова ложка на літр води.

Чимало господинь використовують для миття рам засоби для скла. Цього робити не варто, так само, як і мити рами і підвіконня милом та содою, інакше поверхні потьмяніють. Після миття рам витріть їх насухо, щоб не з’явилися жовті плями.

Якщо скло не надто забруднене, його легко вимити з допомогою крохмалю, розчиненого в холодній воді (1 столова ложка на літр води). Добре відмиває скло оцет (дві столових ложки на літр теплої води).

А тим, хто не страждає від алергічних реакцій на побутову хімію, можна скористатися магазинними хімічними засобами — аерозолями, різними «бризкалками», які чудово впоруються з брудом.

Для видалення забруднень із поверхні дерев’яних рам варто застосовувати оригінальні засоби для чищення, спеціально розроблені для захисту дерев’яних вікон. Вони освіжають зовнішній вигляд лакофарбового покриття й забезпечують надійний захист від природних упливів. Як варіант, дерев’яні рами можна мити із якимсь засобом по догляду за меблями.

Якщо у вас нема спеціальних серветок, то скористайтеся лляними ганчірками, що не залишають волокон на склі. Їх знадобиться три, причому бажано для жодних інших господарських потреб їх не вживати. У теплу воду насипте крейди (на 1 літр води — одна-дві столові ложки). Першою ганчіркою, злегка віджатою, намажте скло розчином крейди, другою, трохи вологою, зберіть бруд і дайте склу підсохнути, але не пересохнути, затим протріть третьою ганчіркою.

Багато господинь стверджує, що віконне скло блищить після протирання газетою.

Що стосується пластикових вікон, то будьте особливо уважні, адже навіть такі міцні рами можна зіпсувати неправильними надто сильними хімічними засобами. Для вікон ПВХ існує цілий список небажаних засобів побутової хімії. Так, до складу засобів не повинні входити нітросуміші, кислоти, розчинники і бензин, позаяк вони пошкоджують пластик і розчиняють речовини, що стабілізують поверхню та вберігають її від зміни кольору.

Для миття пластикових вікон не варто застосовувати і порошки чи суміші в гранулах: дряпають пластик, створюють нерівності, в які з часом забивається бруд. Очищаючи пластик, не використовуйте гострих предметів, аби не пошкодити поверхні.

Тож для миття і постійного догляду за вікнами з ПВХ рекомендуються рідкі суміші. Вони спеціально розроблені для видалення забруднень із пластику й не містять абразивних часток. Також для догляду за пластиковими вікнами можна скористатися звичайними засобами для миття посуду або мильним розчином, які наносяться на м’яку серветку, а після миття легко видаляються з поверхні рам водою.

Якщо ви не хочете застосовувати готових хімічних засобів, то двері та віконні рами легко відмиються водою з нашатирним спиртом (на літр води — столова ложка нашатирного спирту). З дверей та рам темного кольору або пофарбованих кольоровою фарбою добре видаляти бруд теплим процідженим настоєм чаю (дві чайні ложки сухого чаю на літр гарячої води).

Миючи вікна після ремонту, плями на склі від засохлих білил зіскоблюють лезом безпечної бритви, а сліди свіжої фарби видаляють скипидаром.