Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52496

Тирса в саду й на городі

ПРО користь і шкоду тирси на присадибній ділянці суперечки тривають давно. Хтось категорично проти її використання, а хтось регулярно насипає на городі товстим шаром і стверджує, що це поліпшує структуру ґрунту й удобрює його.

Найчастіше тирсу використовують як мульчу. Та щоб цей матеріал служив гарним захисним шаром, його слід підготувати.

Розкладіть на землі поліетиленову плівку й висипте на неї відро тирси. Посипте 200 г сечовини. Можна додати 2 л попелу. Перемішайте та рясненько полийте водою. Накрийте поліетиленом, придавіть цеглою й залишіть на два тижні.

Після того як тирса «дозріє», посипайте нею землю шаром 3-5 см.

Зауважимо, що перепрілу тирсу підготовлювати не обов’язково, а от свіжу в будь-якому разі потрібно «помаринувати».

Особливо люблять таку мульчу садівники, які вирощують суницю: ягоди завжди чисті й не підгнивають. Наприкінці сезону тирсу перекопують разом із землею.

Дуже добре додавати тирсу до гною.

Гній — недешеве задоволення. Щоб удобрити всю ділянку, змішайте його із тирсою і дайте їм гарненько перепріти. Хробаки зроблять свою справу, і тирса швидше стане безпечною для вашого городу.

Співвідношення таке: на 1 кубометр тирси — 100 кг гною (ліпше коров’ячого) і 10 кг пташиного посліду. Ця суміш має пролежати цілий рік. Періодично компостну купу потрібно проливати водою, «присмачувати» сіном, травою, листям і відходами з кухні. Купу краще вкривати, аби дощі не вимивали корисних елементів. Замість гною можна використовувати саму сечовину, коров’як або розчин пташиного посліду.

Перед закладанням компостної купи не забудьте рясно змочити тирсу водою. З цією метою доцільніше взяти гноївку (сечу з-під худоби) або рідкі відходи з кухні. Крім того, не зайвою в компостній купі буде звичайна земля з розрахунку два-три відра на кубометр тирси — це потрібно, аби дощові черв’яки взялися за справу.

Тирсу можна використати для доріжок. На таких проходах менше росте трави. Дрібні частинки деревини спресовуються й запобігають росту бур’янів. Насипаний на міжряддя, такий матеріал захищає краї грядок від пересихання. Не забувайте, що свіжу тирсу обов’язково потрібно підготувати.

Якщо ваша ділянка розташована в низині, з допомогою тирси можна підняти рівень грядок. Для цього викопайте траншею завглибшки 25 см, устеліть її соломою або сіном і засипте тирсою (ліпше із сечовиною і попелом). Викопаний ґрунт — найродючіший верхній шар — насипте зверху, тим самим піднімаючи поверхню грядок. Відразу ж покладіть тирсу між грядками. Коли вона перегниє, нею можна буде вдобрювати посаджене.