Вівторок, 25 квітня 2023 року № 17 (20009)
http://silskivisti.kiev.ua/20009/print.php?n=52609

Баштан через розсаду

СМАЧНІ й великі дині або кавуни у центральних та західних регіонах України без розсади виростити навряд чи вдасться. Сходи можна отримати в парниках, теплицях або на підвіконні в помешканні. Розсаду вирощують два-чотири тижні, тому є ще час висіяти насіння. У відкритий ґрунт розсаду висаджують, коли минає загроза приморозків: баштанні дуже теплолюбні.

Насіння кавунів «ховається» в грубій оболонці і, щоб воно швидше проросло, деякі городники надпилюють оболонку — скарифікують. Цього робити не можна: у зволоженому середовищі травмоване насіння загниває.

Для ліпшого проростання насіння динь і кавунів прогрівають упродовж двох годин у термосі з водою температурою 60ОС. Цей прийом підвищує енергію проростання і прискорює розвиток рослин.

Збудників хвороб можна позбутися, потримавши насіння в розчині мідного купоросу (0,5%) або марганцівки (1%) 20 хвилин, а потім промивши під проточною водою. Підвищує стійкість до стресів і захворювань передпосівна обробка насіння імуноцитофітом. Таблетку препарату (0,3 г) розчиняють спершу в одній столовій ложці води, а потім, помішуючи, додають 2 л води. Посівний матеріал витримують у цьому розчині добу.

Не зайвим буде загартування набубнявілого насіння зниженими температурами: спочатку 2-3 год. його тримають у теплій воді (30-35ОС), затим воду зливають, пророщують у вологому теплому середовищі, а потім поступово охолоджують до 0ОС і поміщають у холодильник на дві-три доби.

Вирощують розсаду в горщечках діаметром 8-12 см із поживною сумішшю або в касетах із наступною перевалкою.

Зручними є багаторазові плівкові пакети без дна, які можна склеїти самотужки. Їх ставлять у ящики на розстелену плівку.

Якщо горщики торф’яні або паперові, то розсаду висаджують разом із тарою. У ґрунті ємності поступово руйнуються, але перший час служитимуть як санітарний бар’єр для хвороб і шкідників.

Землесуміші мають бути поживними, нейтральними або слабокислими, добре пропускати воду і повітря. Основні компоненти — торф, перегній, дернова земля. Якщо торф кислий, до нього додають доломітове борошно або ж вапно.

Як приклад — по дві частини городньої землі і перегною, одну частину пропареної тирси або чистого піску. На відро суміші треба додати чайну ложку сечовини, одну столову ложку суперфосфату і склянку попелу. Ретельно перемішати і зволожити.

Ємності прикривають плівкою, щоб земля прогрілася.

У день посіву землю поливають гарячою водою (50ОС) з марганцівкою. Набубнявіле насіння дині висівають на глибину 1,5-2 см, кавунів — 3-4 см по дві насінини. Посіви прикривають плівкою до появи сходів, підтримуючи температуру на рівні 25-30ОС. В цей час активно йде розвиток кореневої системи. Якщо середньодобова температура буде нижче 10-15ОС, це спричинить затримку проростання, а іноді й загнивання сходів. Коли ж вони з’являться, температуру слід знизити до 18ОС. Посіви вимагають регулярних провітрювань.

Через тиждень дотримуються такого режиму: вдень має бути 24-25ОС, вночі — 18-20О.

Розсаду розміщують на південно-західному або південно-східному вікні. За погожої і сонячної погоди посіви виносять на свіже повітря для загартування.

Різких змін температури, а також протягів рослини не витримують. Якщо протягом двох діб температура триматиметься нижче 5ОС, сходи можуть загинути.

Через один-два тижні після появи сходів їх підживлюють курячим послідом (1:20) або коров’яком (1:10), додаючи на кожні 10 л одну-дві столові ложки суперфосфату, за добу замоченого у воді у пропорції 1:1.

Поливають рослини тільки теплою водою — нечасто, але щедро, оберігаючи коріння від оголення (розмивання). Вода не має потрапляти на листя. Розсаду дині у фазі трьох листочків прищипують, оскільки плодоношення у неї відбувається на бокових пагонах першого і другого порядків. Розсаду кавунів прищипувати не можна, це призводить до зупинки росту.

За тиждень до висадження на грядку для сходів обмежують вологу і тепло. Тобто на день, а потім і на ніч знімають плівку і майже припиняють полив.

За три-чотири дні до переселення у відкритий ґрунт розсаду підживлюють комплексними мінеральними добривами з мікроелементами (5-6 г на 1 л води).

Розсада має бути приземистою і коренастою, мати чотири-п’ять справжніх темно-зелених листків. Рослини з дефектним листям вибраковують.