Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Бур’яни на закуску

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Народи Кавказу, визнані довгожителі, вживають кількасот видів дикорослих рослин. Французи до обіднього столу вирощують кульбабу. Українці здавна навесні ласували зеленим борщем із кропиви. Йдеться не про якісь кулінарні забаганки, а страви, які насичують організм вітамінами та мінералами, необхідними для життєдіяльності. Особливо це важливо навесні, коли може виявитися авітаміноз, а до перших урожаїв овочів і фруктів іще далеко. Тоді й рятують бур’яни.

Весняне оновлення

КРОПИВА, кульбаба, подорожник, мокрець, яглиця та інші трави є природними концентратами вітамінів, мікро- та макроелементів і фітонутрієнтів. Ці рослини зміцнюють імунітет, сприяють поліпшенню обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів, нормалізації рівня цукру в крові. Хлорофіл, що міститься в листках, поліпшує формулу крові. До того ж кожна трава має свою «спеціалізацію». Кропива добре очищує кров, кульбаба — неоціненний помічник для печінки, підшлункової залози, мокрець — друг суглобів і очей...

Пропонуємо кілька кулінарних рецептів, які можна взяти за основу та імпровізувати, змінюючи й додаючи різні складники. Усі компоненти взаємозамінні, тобто замість кропиви, вказаної в рецепті, можна використовувати кульбабу, подорожник, яглицю, мокрець, лободу або інші корисні бур’яни.

Легкий вітамінний салат. Помити й ошпарити окропом 30 г листя подорожника, натерти на дрібній тертці 1 моркву, 1 яблуко. Додати натерту цедру 1 лимона, розтерту з чайною ложкою цукру, столову ложку соку лимона (яблучного оцту), 1-2 столові ложки хрону, сіль до смаку. Заправити салат можна олією, йогуртом або сметаною.

Салат із кульбаби, капусти та яблук. 30 г листя кульбаби вимочити в підсоленій воді 30 хвилин, обсушити, нарізати, додати 120 г дрібно нарізаної пекінської капусти та 10 г петрушки, натерте на грубій тертці яблуко. Усе змішати, залити заправкою: столова ложка олії, чайна ложка меду та стільки ж лимонного соку або яблучного оцту, сіль до смаку.

Салат із кульбаби та бекону. Три жмені листя кульбаби витримати в холодній підсоленій воді 30 хвилин. 50 г варено-копченого бекону (відвареної курки, іншого м’яса) порізати невеликими смужками (можна обсмажити на сковороді), три варених яйця. Заправка: змішати три столові ложки олії, столову ложку яблучного оцту, чайну ложку меду, сіль, перець та гірчицю. У салатницю викласти обсушене листя кульбаби, зверху — шматочки м’яса та нарізані на половинки або четвертинки яйця, полити заправкою.

Перші та другі страви

Омлет із кропивою. 50 г кропиви, по 30 г петрушки, кропу, зеленої цибулі, одна цибулина, два яйця, сіль, перець до смаку. Листя молодої кропиви ошпарити. Зелень і цибулю дрібно нарізати, посолити, поперчити, викласти на прогріту сковороду з олією, залити злегка збитими яйцями. Готувати, як звичайний омлет.

Суп із кропивою. 300-400 г курячого м’яса нарізати порційно та відварити в 1-1,2 л води до готовності. Додати до бульйону три столові ложки пшеничних (або будь-яких інших) крупів і нарізану невеликими кубиками картоплину, варити 10-15 хвилин. По 50 г кропиви та зеленої цибулі нарізати, 20-30 секунд протушкувати на сковороді в суміші столової ложки олії та чайної ложки вершкового масла і додати до супу. Посолити, поперчити. Куряче яйце збити виделкою в невеликій посудині, помішуючи, влити тонкою цівкою в суп. Забрати каструлю з вогню, дати постояти страві під кришкою кілька хвилин. Подаючи, додати сметану.

Биточки з кропиви. 500 г помитої кропиви занурити на 1-2 хвилини в киплячу воду, відкинути на сито, охолодити, дрібно порізати. Відварену густу пшеничну кашу добре перемішати з подрібненою кропивою, посолити. З отриманої маси сформувати биточки. Викласти на гарячу сковороду з олією та обсмажити з двох боків до готовності. За бажання до «фаршу» можна додавати яйце.

Курячі фрикадельки з листям кульбаби. Із 500 г курячого філе зробити фарш, додати дві подрібнені цибулини, пучок листя кульбаби, два яйця, два-три зубчики часнику, жменю борошна, сіль, перець до смаку, ретельно перемішати. Мокрими руками сформувати кульки. Їх можна приготувати в пароварці або протушкувати в сотейнику зі сметаною чи томатною пастою.

Оладки з мокрецю. 300 г трави перебрати й кілька разів промити водою, дрібно покришити. Додати дрібно нарізаний пучок кропу, натерту на дрібній тертці картоплину, яйце та пів склянки борошна (ліпше цільнозернового), посолити, поперчити, ретельно перемішати. Масу ложкою викладати на сковороду з невеликою кількістю олії, обсмажуючи з двох боків. Подавати зі сметаною.

Закуски та соуси

Пхалі з кропиви чи іншої зелені. 500 г кропиви промити й поварити 7-10 хвилин у помірно киплячій воді, доки листя не стане м’яким, охолодити, віддушити й дрібно нарізати. Нашаткувати цибулину та потовкти зубчик часнику. Склянку обчищених волоських горіхів, по 20 г зелені кінзи та петрушки змолоти на м’ясорубці. Все з’єднати, додати пів чайної ложки коріандру та яблучного оцту, сіль і перець на свій смак.

Бутерброд із зірочником. Подрібнити 50 г зелені зірочника, 10 г петрушки, 25 г часнику, 50 г вершкового масла, все перемішати, додати сіль і перець до смаку. Намащувати на підсушену скибочку цільнозернового хліба.

Приправа із зірочника. Зелень зірочника (200 г) подрібнити до пастоподібного стану. Додати тертий хрін (1-2 столові ложки), товчений часник (столову ложку), сіль та яблучний оцет на смак. Використовувати як приправу до м’ясних і рибних страв.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове