Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Боремося з алопецією

«У мене на голові місцями перестало рости волосся. Кажуть, що це алопеція. Як боротися з цією хворобою?»

Зореслава М.

Чернігівська область.

 

ПРИЧИН виникнення алопеції чимало. Серед основних: грибкові захворювання, погана робота підшлункової залози, що безпосередньо впливає на стан нігтів і волосся. Панкреатит чи недостатня кількість ферментів може призвести до випадання волосся. Тож для відновлення його росту необхідно піклуватися про підшлункову залозу: переглянути свій раціон, вживати рослинні ферменти, трави. Найперші зміни: не їсти солодкого, борошняного, картоплі. Ці продукти треба замінити гречкою, тушкованими овочами, хроном, що поліпшить кровопостачання.

Для відновлення росту волосся можна приготувати таку суміш: 50 мл коньяку, два яєчні жовтки, 50 мл рицинової олії, пляшечку настоянки нагідок, придбану в аптеці, столову ложку сухого меленого імбиру (поліпшує кровообіг, усуває грибкові захворювання). Все перемішати. Нанести на волосся, втирати масажними рухами у волосяну ділянку голови. Через 15 хвилин змити контрастною водою (то прохолодною, то відчутно теплою). Це також поліпшить приплив крові до коренів волосся.

Наприкінці сполоснути волосся наваром верби. Остання містить саліцилову кислоту, яка підживлює волосся, запобігаючи його випаданню. Для приготування навару 0,5 кг гілочок верби варити у 2-3 л води протягом 20 хвилин. Процедуру можна робити через 1-2 дні.

Протипоказання: непереносимість якогось із компонентів.

Олена СВІТКО,

лікар нетрадиційної медицини.

 

Люцерна — царська трава

«Чи справді люцерна має цілющі властивості?»

Володимир Ш.

Вінницька область.

 

СІЛЬСЬКІ мешканці більше знають люцерну як кормову рослину для тварин. Можливо, ви помічали, що худоба, яка випасається на ній, швидко росте, набирає вагу. Це й засвідчує цінність цієї рослини.

А втім, людина не може з’їсти так багато трави, щоб отримати бажаний оздоровчий ефект, який залежить від концентрації тих цілющих речовин, що містяться в люцерні. Саме тому європейські вчені, вивчивши ефект і вирахувавши необхідне дозування, створили препарати з концентрованого соку люцерни, який має таку велику палітру оздоровчих властивостей, що її навіть назвали царською травою.

Які ж це властивості? Люцерна на відміну від більшості рослин дістає корисні речовини з глибин землі, адже її корінь сягає 9 метрів. Тож у рослині містяться унікальні вісім есенціальних амінокислот, які не виробляються людським організмом. Ідеться про вітаміни А, В1, В2, В6, D2, D2, Е та K, мінеральні речовини, насамперед кальцій, фосфор і фтор, сапоніни, ізофлавони. Наявність вітаміну K робить люцерну ефективним антигеморагічним засобом, який запобігає крововиливам, кровоточивості. Маючи такий багатий вітамінно-мінеральний склад, вона чудово живить організм, особливо у людей старшого віку.

Завдяки сапонінам рослина здатна знижувати рівень холестерину. Цим не лише запобігає атеросклеротичним змінам у стінках судин, а й підвищує їхню еластичність. Люцерну використовують і для зниження артеріального тиску.

«Універсальна» трава справляє оздоровчий ефект у разі виразки, інших хвороб шлунка, здуття. Вона дуже корисна людям, що мають проблеми сечостатевої системи. Це м’який сечогінний засіб, який нормалізує водний баланс, сприяє виведенню солей сечової кислоти з організму.

Рекомендую всім, кому за 40, приймати препарати з люцерни кілька разів на рік. Окрім зазначеного, рослина також сприяє піднесенню життєвого тонусу, підвищує працездатність, є надзвичайно помічною для людей з ослабленим недугами організмом, зокрема тим, хто страждає від розладів травлення, інтоксикації.

Вона корисна жінкам у період менопаузи та матерям-годувальницям завдяки здатності згладжувати тривожні стани, підвищувати лактацію.

Люцерна — одна з небагатьох рослин, які мають у своєму складі фтор природного походження, що накопичується в організмі, передусім у тканинах зубів. Він сприяє формуванню зубної емалі та запобігає розвитку карієсу, має бактерицидну дію на мікроорганізми.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Ольга КОМАР, нутриціолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове