Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Від Уругваю-1930 до Катару-2022

П’ятий титул бразильців

Микола МОТОРНИЙ.

Нападник збірної Бразилії Роналду забив обидва переможні голи у фінальному матчі зі збірною Німеччини.

17-й чемпіонат світу з футболу відбувався з 31 травня по 30 червня 2002 року на стадіонах Японії та Південної Кореї.

УПЕРШЕ чемпіонат світу проводився на теренах Азії та одночасно у двох країнах. Від початку Японія та Південна Корея, між якими існувало політичне і спортивне суперництво, окремо надали заявки на турнір. Виконком ФІФА розколовся на прихильників його проведення у тій чи іншій країні. Президент ФІФА Жоао Авеланж лобіював Японію, тоді як президент УЄФА Леннарт Юханссон вважав інакше. Зміцнив позиції корейців президент Південнокорейської асоціації футболу Чон Монджун, син засновника компанії Hyundai. Він надав великі кошти на будівництво та модернізацію всієї спортивної інфраструктури.

Врешті-решт, обидві країни домовилися про об’єднання зусиль, і 31 травня 1996 року отримали право на проведення чемпіонату світу. Генеральний секретар оргкомітету Південної Кореї Сон Юн Шик пропонував навіть провести низку Ігор у КНДР, щоб прискорити процес об’єднання двох республік, але ця ініціатива не була підтримана.

На момент вибору господарів чемпіонату світу 2002 року Японія ще жодного разу не пробивалась до фінальної частини мундіалів. З інших країн, які здобули право на проведення чемпіонату світу і при цьому не брали участі до цього у розіграшах у фінальному етапі, були Уругвай як господар першого чемпіонату світу 1930-го та чемпіон Олімпіади-1928 Італія, яка проводила турнір 1934-го, і Катар, який став господарем чемпіонату світу 2022 року.

Проведення турніру в Азії змінило розпорядок дня футбольних фанатів Європи: вони дивилися матчі вранці або вдень, унаслідок чого школи та підприємства відкривалися пізніше, ніж зазвичай, або поєднували роботу з переглядом футбольних баталій.

 Усього в турнірі брали участь 32 футбольні збірні, які кваліфікувалися з 198 країн. Автоматично отримали місце збірні Японії та Південної Кореї як країни — господарі чемпіонату та Франція як переможець попередньої гонитви за світове футбольне «золото». Чотири футбольні збірні — Словенія, Китай, Сенегал та Еквадор — виступили на чемпіонаті дебютантами. Представники Австралії та Океанії не пройшли до фінальної частини турніру.

 Світова першість проводилася на 20 стадіонах Японії та Республіки Корея, більшість із яких були побудовані спеціально до чемпіонату світу. Матч відкриття відбувся у столиці Південної Кореї Сеул, фінал — в Японії, у передмісті Токіо Йокогамі.

 Регламент турніру порівняно з попередньою першістю світу не зазнав змін. 32 збірні були розподілені на 8 підгруп, по 4 у кожній. Команди однієї підгрупи грали один з одним в одне коло, і за результатами цих ігор визначалися по дві найкращі команди, які виходили до 1/8 фіналу. Далі чемпіонат проводився за кубковою системою. Вперше за історію переможець минулої першості (збірна Франції) не зміг пробитися до 1/8, до того ж не забив жодного м’яча.

Чотири найкращі команди дійшли до піфіналу. Корейці і турки не змогли подолати опір збірних Німеччини і Бразилії. У матчі за бронзові медалі збірна Туреччини обіграла команду Південної Кореї — 3:2.

 Золоті медалі розіграли футболісти Німеччини та Бразилії. Два голи Роналдо (67,79) принесли команді Бразилії п’ятий чемпіонський титул. Цей поєдинок обслуговував знаменитий італійський арбітр П’єрлуїджі Колліна.

 Найкращим бомбардиром ЧС-2002 став бразилець Роналдо — вісім голів.

 Усього було забито 161 м’яч (за 64 гри, пересічно — 2,52 м’яча). У матчі за третє місце Республіка Корея — Туреччина Хакан Шукюр виконав найшвидший гол за історію фінальних серій чемпіонатів світу, на 11-й секунді першого тайму.

 Чемпіонат світу 2002 року в Японії та Республіці Корея запам’ятався гучними суддівськими скандалами. Результативні суддівські помилки припали на матчі 1/8 та 1/4 фіналу корейців із командами Італії та Іспанії відповідно. За підсумками турніру у світової футбольної громадськості виникло багато питань про справедливість та договірний характер цих зустрічей. Збірна Південної Кореї зрештою зайняла четверте місце — ні до, ні після азіатська збірна не піднімалася так високо на світових першостях.

 Після закінчення турніру президент ФІФА Зепп Блаттер виступив із публічною критикою стандартів суддівства на чемпіонаті світу з футболу-2002. «Вся система відбору та призначення суддів має бути переглянута. Були зроблені одна чи дві серйозні помилки, і це неприпустимо»,— заявив він. З ним погодилися й організатори змагань, які наголосили, що спірне суддівство стало вирішальним чинником у кількох матчах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До кінця літа
Читати
Гроші чималі
Читати
Рашизм тепер офіційно
Читати
Запрацював реєстр
Читати
Аферисти активізувалися
Читати
Розширено перелік підстав
Читати
Допомога постраждалим регіонам
Читати
Пільговиків перевели
Читати
Підтримують співробітників
Читати
Чергова горе-втеча
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове