Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52651

  • У Верховній Раді

Кадри, армія, соціалка

Марина Тішкова.

За два весняних місяці парламент збирався в сесійній залі чотири рази. Минув рік від початку повномасштабної війни і переходу на особливий режим роботи, коли дні засідань не анонсуються і трансляція не ведеться. За цей час відбулося певне переформатування політичних сил, зокрема офіційно зникла фракція «ОПЗЖ». Нині діяльність Верховної Ради нагадує довоєнну — зі жвавими дискусіями, але без вагомого впливу опозиції на рішення через її мале число.

БЕРЕЗЕНЬ найбільше запам’ятається кадровими змінами в уряді. Нагадаємо, у відставку пішли міністри освіти і науки С. Шкарлет, стратегічних галузей промисловості П. Рябікін. Уже наступного дня їм призначили заміни. Стратегічними галузями промисловості тепер опікується колишній голова правління Укр­залізниці О. Камишін, освітою та наукою — екскерівник Малої академії наук (система для розвитку наукової діяльності учнів), військовий Оксен Лісовий. Розширилося коло обов’язків М. Федорова: тепер він віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації.

Велика частина законотворчого ужинку стосується питань національної безпеки та оборони. Так, парламент ухвалив зміни до держбюджету-2023 щодо рекордного збільшення видатків на 537,2 млрд грн. Із них 518 млрд грн спрямовуються на потреби війська (грошове забезпечення, харчування, виробництво і закупівля обладнання, зокрема безпілотників). Звільнено від оподаткування та ввізного мита товари оборонного призначення, а саме: порох, вибухові речовини, хімія для виробництва боєприпасів, засоби радіоелектронної розвідки та боротьби, автомобілі спецпризначення тощо.

На час дії воєнного стану дозволено військовим сержантського або старшинського складу без спеціальної вищої освіти, але з бойовим досвідом понад пів року присвоювати офіцерські звання та оформлювати їх на молодші офіцерські посади. Це потрібно, щоб укомплектувати Збройні сили відповідним штатом. Також установлено випробувальний термін тривалістю шість місяців для громадян, які вперше підписали контракт. Ті, хто успішно його пройде, продовжать військову службу.

Попри всі жахи, які переживає країна, деякі громадяни досі вважають за прийнятне запускати салюти, ба навіть у багатостраждальній Бучі на Київщині. Отож парламент посилив контроль за піротехнічними засобами. Заборонено до продажу феєрверки певних класів (ті, що не призначені для використання в житлових будинках), а на придбання салютів і петард категорії F1 (дуже низький рівень небезпеки і шуму) встановлено вікове обмеження 16 років.

Було приділено увагу й соціальним питанням. Люди, які проживають на окупованих територіях або в зонах бойових дій, не можуть вчасно, у тримісячний термін, подати документи для оформлення пенсії, отож дістають відмови у призначенні виплат із дня досягнення пенсійного віку, оскільки законодавство не містило переліку поважних причин для пропуску строку. Цю проблему залагоджено. Отож на час дії воєнного стану і впродовж трьох місяців після його припинення виплати таким людям дозволено призначати з дня досягнення відповідного віку або встановлення інвалідності незалежно від дати звернення.

Гуманітарну політику очікують давно назрілі зміни. Ухвалено закон (який уже підписав Президент В. Зеленський) щодо засудження пропаганди російської імперської політики. Заборонено встановлювати пам’ятники ворожим державним і військовим діячам, особам, які закликали до русифікації чи українофобії, називати на їхню честь вулиці й таке інше (наявне має бути демонтоване і перейменоване). Парламент ухвалив і другий важливий закон (також уже підписаний Главою держави) — зі змінами до правил набуття громадянства. Претендентам на отримання паспорта треба скласти іспити зі знання основ Конституції, історії України та державної мови.