Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52652

  • Небайдужі

Iніціативність дає плоди

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Майже п’ять із половиною мільйонів гривень витратила держава два роки тому на будівництво добротної амбулаторії у Височанській ОТГ Ніжинського району в рамках урядової програми «Доступна медицина». Однак заклад не працював жодного дня, а понад чотири тисячі жителів громади були позбавлені можливості дбати про своє здоров’я.

«ПІД ЛЕЖАЧИЙ камінь вода не тече», — подумала волонтер та активіст із Високого Марина Ярмольчик і взялася за те, що давно мав зробити роздутий штат місцевої влади, — почала домагатись відкриття сімейної амбулаторії. Споруда вже понад два роки стоїть у центрі поруч будівлі сільради. Голова громади Олег Василенко у Високому не живе, приїжджає сюди з Борзни. Розповідають, що часто бачили його на автівці, яку громада отримала в рамках усе тієї ж урядової програми.

Але от що цікаво: автомобіль, який держава закупила в рамках вищезазначеної програми, керівництво громади забрало, а от дороге медичне обладнання — ні. За словами Марини Ярмольчик, воно всі ці роки зберігалося на складах профільного департаменту облдержадміністрації. «Нам обіцяють гінекологічний та стоматологічний кабінети. Не розумію: чому ми повинні все це втрачати?» — дивується жителька Високого. Крім того, благодійники пообіцяли ще й гуманітарну допомогу для амбулаторії.

Таким чином, зробити медицину доступною для 4,4 тисячі жителів громади виявилося дуже просто — потрібне було всього-на-всього бажання.

Марина Ярмольчик буквально за один день «навела мости» і зрушила справу з місця. Насамперед жінка сконтактувала з директором Борзнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Сергієм Черновим і поцікавилась, що заважає запустити роботу амбулаторії. «З його слів, проблем особливих нема — треба лишень під’єднати електроенергію, Інтернет і знайти лікаря», — пояснює пані Марина.

Існувала також думка, що амбулаторія не числиться ніде на балансі, та виявилося, що й із цим усе гаразд. «Виявляється, амбулаторія здана в експлуатацію і взята на баланс сільської ради. А не працює через те, що ніхто не набирав медичний персонал. Не було жодного оголошення про вакансію лікаря!» — обурюється активістка.

Як стало відомо, після «чудодійного копняка» адміністративна машина Високого хоч і зі скрипом, але запрацювала. Тепер селяни шукають лікаря, якому обіцяють солідну зарплату — близько 30 тисяч гривень, а громада вже готова надати йому житло.

— Окрім того, до нас можуть приїздити й інші спеціалісти з поліклініки. Закон про амбулаторії все це дозволяє. Питання тільки в тому, який бюджет передбачать наші депутати для медичного обслуговування населення, — пояснює пані Марина. — Я пропоную дещо урізати штат контори й спрямувати гроші в правильне русло — на користь усієї громади.

P.S. Поки верстався номер, стало відомо, що медичне обладнання вже готують до передачі, а у Високому відбувся перший прийом лікаря. «Не треба було допускати недбалого ставлення влади до себе. Уже два роки ми б могли мати свою амбулаторію», — резюмує Марина Ярмольчик.