Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52654

Олена БЕГМА.

Соціальна панорама

Повістку вручать і через родичів

УРЯД своєю постановою розширив повноваження Територіального центру комплектування та соціальної підтримки — структури органів місцевого військового управління України, яка покликана замінити собою радянську систему військкоматів. Так ось, віднині ТЦК та СП можуть вручити повістку громадянинові, що підлягає мобілізації, незалежно від реєстрації та місця перебування на військовому обліку. Мало того, повістка вважається законно врученою, якщо її отримав хтось із родичів, котрому виповнилося 18 років і який мешкає разом із військовозобов’язаним.

Однак — якщо військовозобов’язаний, наприклад, живе окремо від батьків, хоч і прописаний у них, то в такому разі вручити повістку через родича не мають права. Також юристи нагадують — незаконно врученою вважається і повістка, відправлена поштою, у Вайбер, так само як і виклик до ТЦК телефоном або через СМС.

Не до салютів і петард

УЖЕ ЗА пів року, в листопаді, у нашій країні офіційно набуде чинності заборона на використання майже всіх видів феєрверків, а також на продаж піротехнічних виробів. Виняток зробили лише для сценічної піротехніки, що має низький рівень шуму, і піротехніки, яку застосовують ЗСУ, поліція і рятувальники. Відповідний закон №7438 підписав Президент Володимир Зеленський. Нагадаємо: якщо досі й діяли такі ухвали в містах і селах, то це була ініціатива місцевих органів самоврядування.

Безсумнівно, закон давноочікуваний. Адже звукові та світлові ефекти від використання піротехніки, через їхню подібність до звуків вибухів, заподіюють шкоду психічному здоров’ю населення у воєнний час, особливо враховуючи частоту повітряних тривог на території країни та ймовірність ракетних обстрілів міст. Вельми негативно вони позначаються на людях, котрі після перебування в зоні бойових дій страждають на посттравматичний стресовий розлад. Пам’ятаймо про це.

У гуртожитках, спортзалах та санаторіях

СЬОГОДНІ у прихистках для переселенців у різних регіонах України мешкають загалом 100 тисяч співвітчизників. Це ті, хто не має заощаджень на оренду для своєї родини приватного житлового помешкання з усіма вигодами. Тож на другому році війни їм доводиться тулитись у шкільних спортзалах (такий кожний десятий зі ста тисяч теперішніх мешканців компактного поселення втікачів од війни), гуртожитках (40%), різних cоціальних установах, як-от інтернатах та санаторіях (30%), а часом і взагалі у не пристосованих під житло будівлях (13%)… За таких умов годі щось казати про комфорт і приватність.

Згідно з дослідженням міжнародної громадської організації «Гуманітарна ініціатива» (RICH), яка аналізує гуманітарну ситуацію в Україні, найчастіше у таких прихистках оселяються літні люди, переселенці з інвалідністю або тяжкими хронічними захворюваннями, які потребують стороннього догляду. Представників уразливих категорій населення у названих компактних притулках — близько 80%.

Кожний четвертий — за межею бідності

2022-й був роком колосальних потрясінь для українців. Зокрема тому, що через шалене безробіття та збільшення вартості життя рівень бідності населення підскочив з довоєнних 5,5% до 24,2%. У кількісному вираженні це щонайменше 8 мільйонів чоловік. Причому озлидніння людей найочевидніше у сільській місцевості… Такі дані наведені в нещодавно опублікованому глобальному звіті Світового банку, присвяченому народонаселенню. Водночас у ньому наголошується, що до кінця 2023 року рівень бідності в Україні може зрости до рекордних 55%.

Критикуєш владу? За грати

УКРАЇНЦЯМ готують суворе адміністративне і кримінальне покарання за публікації в соцмережах, зокрема і зі створених анонімних сторінок, що підривають моноліт нашого суспільства, до яких належить критика влади. Так, за допис, який «підвищить рівень соціальної напруги, порушить конституційні права та свободи громадян або загрожуватиме національній безпеці», винуватця буде покарано штрафом у розмірі до 17 тисяч гривень. Якщо ж порушника «інформаційної гігієни» впіймають на подібному діянні повторно, настає карна відповідальність з обмеженням або навіть позбавленням волі на термін від 3 до 5 років. За інформацію, яка виявиться недостовірною або «шкідливою для суверенітету», можна буде сісти за грати на строк до 7 років з конфіскацією майна…

Відповідний законопроєкт №9223, ініційований представниками парламентської більшості (це «слуги народу» Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк), уже зареєстрований у Верховній Раді.

Виклики для ЗМІ

ВІД ПОЧАТКУ повномасштабного вторгнення 233 медіа припинили роботу. Про це на круглому столі «Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики» повідомила представниця української громадської організації — журналістського аналітичного центру «Інститут масової інформації» Катерина Дячук. Насамперед закривалися медіа, які потрапили під окупацію, і там, де були активні бойові дії. Припиняли роботу ЗМІ й у глибокому тилу. «Це пов’язано з економічними проблемами. Наприклад, елементарно не було на чому друкувати газету», — наголосила представниця ІМІ.

Крім того, зафіксовано 16 ворожих обстрілів та захоплень телевеж і 10 нападів на редакції медіа. Від 24 лютого 2022-го в Україні загинули 57 журналістів.

Панельки та хрущовки віджили своє?

ПОНАД 30 тисяч житлових будинків в Україні настільки застарілі, що їхня експлуатація вже небезпечна для мешканців. До таких належать не лише споруди минулого століття, типові панельки та хрущовки, а й деякі багатоповерхівки, зведені до 2010 року. У Верховній Раді готують закон, який дасть змогу місцевій владі зносити панельні будинки, хрущовки, та інші старі споруди. Відповідний законопроєкт №6458 уже ухвалений у першому читанні, триває підготовка до другого. Цей процес має розпочатися, щойно закінчиться війна. Громадян планують переселяти в маневрове житло або відразу надавати їм нові квартири.

Утім, експерти в галузі нерухомості вважають, що реалізувати цю ініціативу буде досить важко. Також постає питання про доцільність ухвалення закону про знесення старих будинків саме тепер, коли тривають бойові дії і обстріли наших населених пунктів.