Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52658

Сподіваємося на здоровий глузд

Микола ЮРЧИШИН.

ТРИВОЖНИЙ сигнал надійшов від нашої незмінної передплатниці із села Лоцкіне Інгульської сільської територіальної громади Баштанського району Миколаївщини Тетяни Іванівни Божко: «Не розумію, що це за крутії такі розвелися на нашій пошті. Нинішнього року через ускладнення з Каталогом я передплатила «Сільські вісті» на чотири місяці — з березня по червень. І що ж? За березень не одержала жодного номера, за квітень — лише 14-й та 15-й. На моє звернення до місцевих поштовиків відповідь була короткою: «Вибачте, далі газети одержувати не будете, бо комп’ютер не пропускає». Показую квитанцію: «Тоді пропускав, коли я передплачувала, а тепер що? Тут якесь непорозуміння». Та слухати мене не схотіли. Пропонували повернути гроші, але я відмовилася. Сказали, що передплатять газету вже з ІІ півріччя. В такій же ситуації опинивсь і мій односелець Мирон Теодорович Дутка. Допоможіть».

Про все це я розповів по телефону працівниці передплатного відділу Миколаївської обласної дирекції Укрпошти Нелі Володимирівні. Пообіцяла розібратися. Наступного дня повідомила, що всі номери Т. Божко та М. Дутці доставлено. Надалі передплатники одержуватимуть газету до закінчення першого півріччя.

«Торік 14 грудня я передплатив «Сільські вісті» на пів року за пільговим індексом 91213. Так із мене стягнули замість 196 грн 50 коп. ще додатково 14 грн «копитних». Сказали, що така вказівка згори, — скаржиться Олексій Андрійович Слободянюк із Ракулового Піщанської сільської територіальної громади Подільського району Одещини. — Але це ще, як кажуть, пів біди. У січні та лютому газети надходили справно. У березні недодали двох номерів. За квітень не отримав 15-го номера за 11-те число. Коли пішов на пошту дізнатися, в чому річ, працівники, замість того щоб з’ясувати причину недбальства, ще й накричали на мене».

Довелося турбувати Одеську обласну філію Укрпошти. Там запевнили, що неодмінно розберуться в ситуації і про вжиті заходи повідомлять редакцію.

Тетяна Минівна Николенко і її чоловік Петро Григорович тривалий час працювали агрономами у Білоцерківському районі Київщини. Понад 50 років були постійними передплатниками «Сільських вістей». Коли господаря не стало, бабуся змушена була через стан здоров’я переїхати в Київ до дочки, що проживає на вулиці Доброхотова. І залишилася вірною улюбленій «Селяночці». Але що це? Два тижні поспіль до її квартири перестала надходити газета. Про це вона повідомила редакцію. У Київській міській (обласній) філії Укрпошти на наше прохання проблему розв’язали оперативно. Наступного ж дня всі недоодержані номери Т. Николенко доставили, перед нею вибачилися.

Не може нахвалитися своєю листоношею (на жаль, не знає її прізвища та імені) Тамара Іванівна Галич із селища Коротич Харківського району Харківщини. Щира й привітна, вона вчасно доставляє періодику та пенсії односельцям. Та ось «Сільських вістей» №17 за 25 квітня Т. Галич у своїй поштовій скриньці не знайшла. Хоча листоноша сказала, що їх кинула. Як з’ясувалося, наступного дня газету витягнув зі скриньки місцевий пенсіонер і порізав її на самокрутки. Цигарки нині дорогі, а тютюн на базарі значно дешевший. От і вирішив дідусь скористатися нагодою. Відтак листоноша пообіцяла Тамарі Іванівні заносити «СВ» до самої оселі. І такі, як бачимо, чудеса бувають.

Від імені односельців села Кашпури Роменського району Сумщини, котрі передплачують «Сільські вісті», до редакції звернувся давній шанувальник газети Тимофій Михайлович Векленко. Два роки тому після виступу «СВ» на так звану пересувну пошту повернули добру і чуйну листоношу Тетяну Вікторівну Панченко, котру тоді скоротили. Тепер же над їхньою улюбленою листоношею знову нависла загроза скорочення. Натомість хочуть набрати нетутешніх новачків, котрі не знають місцевих людей і навряд чи розноситимуть кореспонденцію по домівках. «Тож через газету звертаємося до керівництва Укр-пошти вдруге захистити нашу листоношу від непродуманих кроків місцевих поштових чиновників», — завершив розмову Т. Векленко.

Гадаємо, що у вищому поштовому відомстві позитивно відреагують на прохання наших передплатників із Кашпурів. Редакція сподівається на здоровий глузд.