Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52668

Як підняти гемоглобін

Тетяна ЧЕБРИК, гематолог.

РІВЕНЬ гемоглобіну підвищують продукти із суттєвим рівнем заліза: висівки, пшенична каша, абрикоси, гіркий шоколад, зелені яблука, зерновий хліб, буряки, бобові, мигдаль, гранати, сливи й сік із них, родзинки, горох, томатний сік, брюссельська капуста і броколі, арахісова олія, вівсянка.

Також його можна підвищити завдяки таким рецептам:

— склянку волоських горіхів і склянку сирих гречаних крупів перемолоти на кавомолці до порошкоподібного стану, додати склянку меду, все перемішати, щодня з’їдати по столовій ложці;

— 50 мл вичавленого бурякового соку (відстояти дві години) та 100 мл морквяного перемішати й пити невеликими ковтками протягом дня (підвищує гемоглобін за два дні). У разі гіпотонії вживають лише морквяний сік.

— по склянці чорносливу, кураги, волоських горіхів, родзинок перемолоти на м’ясорубці, додати 0,5 л меду, один-два лимони зі шкіркою (замість лимона можна додати сік алое), вживати по одній-дві столові ложки на день.

Протипоказання: загострення проблем органів травлення, індивідуальна непереносимість.

Перед застосуванням порадьтеся з лікарем.