Вівторок, 9 травня 2023 року № 19 (20011)
http://silskivisti.kiev.ua/20011/print.php?n=52671

Бережіть очі

Ірина ХОМ’ЯК,

офтальмолог.

Навесні все навколо перебуває у стані динамічних змін. Стають яскравішими сонячні промені, зростає температура повітря, частішають стрибки атмосферного тиску. Все це впливає на організм загалом та на стан очей зокрема. Тому людям, що мають проблеми із зором, треба бути в цей час надто обачливими. Є деякі правила, які допоможуть підтримати здоровий стан очей, мінімізувати ризики погіршення зору.

Дивіться на зелень та остерігайтеся сонця

У ПОРУ яскравих кольорів, тепла й сонця дуже добре прогулюватися, дихати свіжим повітрям, що дає живильний кисень, а також більше дивитися на першу зелень. Побутує думка, що зелений колір заспокоює та має позитивний вплив на нервову систему, споглядання зелені також чудово впливає ще й на зорові аналізатори. Очі відпочивають, коли бачать траву чи дерева, які випустили молоде листя. Таким способом добре знімати втому.

А ось від шкідливої дії сонячного випромінення очі треба берегти. Це одне із найголовніших правил весною, недотримання якого може значно вплинути на зір та шкіру навколо очей, бо ж, мружачись від яскравого сонця, можна додати собі нових зморщок. Сонце цієї пори стає значно активнішим і агресивнішим, ніж узимку, тож сітківка та рогівка ока приймають на себе досить потужний світловий удар. Тому, надто за сонячної погоди, не виходьте з дому без окулярів з УФ-фільтром 100 відсотків, які захистять очі від дії ультрафіолетового випромінення. Добре носити ще й капелюшок, що своїми крисами вбереже від надмірно яскравого сонця.

«Нагодуйте» орган зору корисним

НА ЖАЛЬ, немає дієти, яка повністю рятує зір. Але є продукти, вітаміни та макро- й мікроелементи, які значно підтримують здоровий стан очей. Це особливо актуально нині, коли із зими виходимо без достатньої кількості корисних речовин в організмі. Очі люблять смачні продукти, тож, додавши їх до раціону, отримаєте не лише користь, а й задоволення.

Вітаміни А (ретинол), В2, С впливають на гостроту зору та здоров’я сітківки. Вітаміну А найбільше в печінці тріски, курячих яйцях, вершковому маслі. Серед рослинних продуктів — жовтий болгарський перець, абрикоси, молода морква, в якій ще й чимало бета-каротину. До моркви слід додавати олію чи сметану, інакше жиророзчинний вітамін А не засвоїться.

Унікальною особливістю наділена квасоля. Вона стимулює транспорт вітаміну А з печінки до сітківки ока. Тож додавайте квасолю в борщі та в другі страви. На вітамін В2 багаті всі молочні й кисломолочні продукти, а також шпинат, горох, цвітна капуста, зелена цибуля та всі весняні овочі. Особливо корисні кріп, петрушка.

Не забувайте про першу весняну зелень, яка не лише порадує душу й заспокоїть нерви, а й стане багатющим джерелом вітамінів і мінеральних речовин. Із мікроелементів головні для зору — цинк, селен, мідь, фосфор. Вони підтримують здоровий стан очей, поліпшують зір у сутінках. Їхні запаси в організмі можна поповнити, споживаючи шпинат, салат, руколу. Також корисні гриби, какао, кунжут, гарбузове насіння, горіхи.

Вітамін С і Е — потужні антиоксиданти, що сповільнюють процеси старіння. У великих кількостях вони містяться в чорній смородині, обліписі, цитрусових, капусті, шпинаті, лісових суницях. Врахуйте, що вітамін С руйнується при термічній обробці. Тому ліпше ягоди та фрукти вживати свіжими.

Ресвератрол — ще один антиоксидант, що справляє позитивний вплив на живлення судин ока. Його виявлено у винограді, червоному вині, чорному шоколаді. Тому бокал натурального червоного вина на прикуску з шоколадом додасть смаку та користі вашому меню.

Вітамін D3 та омега-3 жирні кислоти запобігають сухості очей, допомагають у разі вікових захворювань очей, короткозорості, діабету. На них багаті жирні сорти морської риби, олії (особливо великий уміст омега-3 виявлено в лляній і ріпаковій оліях та насінні льону), морські водорості, листя шпинату, портулака, авокадо, печінка, гриби.

Лютеїн і зеаксантин забезпечують гостроту зору, захищають від синього спектра світла та згубної дії ультрафіолету. Тож не проминайте сезону чорниць, адже в цих ягодах міститься чимало лютеїну. Броколі та кукурудза, шпинат, салат, крес-салат — також джерело таких речовин.

Зіницям потрібна руханка

ОЧІ втомлюються від тривалого фокусування на одній відстані. Приміром, коли людина годинами дивиться на екран телевізора, у телефон чи читає. А саме за цими справами ми проводимо левову частку дня. Тож, аби зняти втому, дати м’язам розслабитися, поліпшити кровообіг, а відтак і постачання разом із кров’ю до очей таких потрібних їм вітамінів і мінералів, потрібна ще й щоденна гімнастика. Вона забере всього 10-15 хвилин, а дасть багато користі, заодно ліпше працюватиме й мозок. Адже коли перенапружені очі, гальмується й робота клітин мозку. Бо ж вони — це, так би мовити, зовнішнє представництво головного мозку, яке дає безліч інформації через зоровий контакт.

Найліпше починати й закінчувати гімнастику для очей із пальмінгу — вправи, що допомагає розслабити м’язи навколо очей, зменшити їхню втому. Потріть долоні одна об одну, щоб вони стали гарячими. Заплющте очі та покладіть долоні на них. Відчуйте, як тепло рук прогріває, розслаблює очі. Посидіть так п’ять хвилин, глибоко дихаючи.

Блимання. Коли ми проводимо час за екранами, частота моргання сповільнюється. Це може зумовити пересихання очей, спричинити відчуття піску в них, подразнення та втому. Під час моргання ми зволожуємо та очищаємо очі. Тому моргати корисно. Кліпайте широко розплющеними очима протягом 10 секунд, потім на 20 секунд заплющіть. Вправу повторюйте кілька разів.

Кола, зроблені очима, допомагають поліпшити кровообіг, знімають втому. Виконуйте повільно колові рухи очима, крутячи очними яблуками по 10 разів за годинниковою стрілкою та по 10 разів проти.

Фігура «вісімка». Оберіть точку на підлозі на відстані три метри від себе. Очима малюйте навколо неї уявну вісімку. Продовжуйте 30 секунд, потім змініть напрямок руху очей на протилежний.

Розтягнення м’язів очей. Відведіть очні яблука максимально до кутика очей в один, а згодом в інший бік, затримуючись у цій позиції 2 секунди. Повторюйте в кожен бік по п’ять разів.

Протягом дня, особливо, коли багато читаєте, дивитесь на одну відстань, переглядаючи новини, чи працюєте, приміром, за комп’ютером, дотримуйтеся правила 20-6-20. Коли людина напружує очі для роботи зблизька, система фокусування їх стомлюється. Вправи та регулярна перерва для виконання правила 20-6-20 допомагають полегшити це напруження. Це правило легко запам’ятати. Через кожні 20 хвилин роботи необхідно зробити перерву: подивитися на предмет на відстані 6 метрів од вас протягом 20 секунд. Так потрібно зробити кілька разів.

Протипоказання: відшарування сітківки, глаукома, блефарит, кон’юнктивіт.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.