Вівторок, 23 травня 2023 року № 21 (20013)
http://silskivisti.kiev.ua/20013/print.php?n=52702

  • Неоголошена війна

Коли руйнуються міфи

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛИЙ тиждень, як і кінець позаминулого, ознаменувався не баченим до того «широкомасштабним» закордонним вояжем українського Президента Володимира Зеленського. За кілька днів він устиг відвідати Польщу, Італію, Ватикан, Францію, Німеччину, Велику Британію. Повернувшись додому, поспілкувавсь із спецпредставником Китаю Лі Хуеєм. Потім вирушив до Саудівської Аравії на саміт Ліги арабських держав. Там зустрівся з главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт. А в суботу, 20 травня, прилетів до Японії на 49-й саміт лідерів «Групи семи» високорозвинених країн світу (G7), до якої входять Велика Британія, Канада, Німеччина, Франція, Італія, Сполучені Штати і Японія. Окремо поспілкувався з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні, прем’єром Великої Британії Ріші Сунаком, очільником уряду Індії Нарендрою Моді та зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Далі мав розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем’єром Канади Джастіном Трюдо, іншими високопосадовцями, а вже зранку в неділю — з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом, який оголосив про надання чергового траншу військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів (боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, протитанкові керовані ракети TOW, запчастини та інше польове обладнання).

Позиція лідерів «Групи семи» стосовно нашої країни викладена у спільному комюніке. «Ми вживаємо конкретні кроки, щоб підтримувати Україну стільки часу, скільки їй буде потрібно на тлі незаконної агресивної війни з боку росії», — підкреслюється в документі. Там також згадується окрема заява лідерів G7 щодо України, ухвалена минулої п’ятниці, 19 травня, в якій керівники держав зобов’язуються «посилити дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України, збільшити ціну для росії та тих, хто підтримує її військові зусилля, і продовжувати протидіяти негативним наслідкам війни для решти світу, особливо для найбільш вразливих верств населення». Серед інших глобальних проблем, які розглядалися на зустрічі «Групи семи», — примноження зусиль у справі роззброєння та нерозповсюдження у світі ядерної зброї, перехід до екологічно чистих джерел енергії, глобальна продовольча безпека тощо.

Тим часом в Україні чи не щодня (точніше — щоночі) відбувалися масовані ракетні удари з боку країни-агресорки. Лише за 20 днів травня ворог 11 разів(!) атакував столицю України з повітря, задіявши ракети різних типів та ударні безпілотники. Проте великої шкоди вони не наробили, оскільки майже всі ворожі літальні апарати збивалися нашою протиповітряною обороною.

У ніч проти вівторка, 16 травня, силам ППО вдалося збити відразу шість гіперзвукових «кинджалів», які запустила росія. Водночас у кремлі хизувалися, що буцімто змогли знищити ЗРК Patriot цими ракетами. Українська сторона не коментувала цих московських заяв, але наголосила, що перехопила всі шість «кинджалів», випущених по нашій території. Нагадаємо: ще 4 травня ЗСУ розвінчали міф про «невразливу» російську ракету «кинджал», коли першими у світі збили її з комплексу Patriot. Скандальну подію дуже болісно сприйняли в кремлі й заарештували кількох учених-розробників цієї нібито непереможної зброї за… «державну зраду». Таким чином, міф про неможливість збивати нібито гіперзвукові «кинджали» було остаточно зруйновано.

Багато хто з оглядачів назвав подію історичною. Така оцінка могла б здатися не зовсім виправданою, мовляв, нічого суперважливого. Але тут, як уважає дехто з експертів, які знаються на своїй справі, насправді йдеться про багатомільярдні наслідки. Бо відтепер на міжнародному ринку зброї купуватимуть американські комплекси Patriot, а не російські С-400, як це раніше зробила Туреччина, чому й розсварилася зі своїм партнером по НАТО — США. А в цьому разі йдеться про ринок сучасного озброєння, зокрема й систем ППО, і це — гарантовані сотні мільярдів доларів на багато років. Те ж саме стосується і англо-французьких далекобійних ракет Storm Shadow, які Британія дуже швидко доправила в Україну: кожен хоче прорекламувати свою продукцію, а тут іще таку, яка пройшла випробування у справжніх бойових діях. Пригадується, про це кілька місяців тому казав і папа Римський Франциск: серед зацікавлених у продовженні «гарячої» війни є виробники і торговці зброєю. Ну а полігоном для випробування та реклами своєї смертоносної продукції ділки від війни (ті, для кого вона мати рідна) обрали територію України.

Такою є одна з версій розгортання подій. Утім, це зовсім не означає, що так воно буде й надалі і цим завершиться. Ситуація на світовій військово-політичній шахівниці має тенденцію змінюватися. Наприклад, ті ж США, які спершу нібито рішуче виступили проти так званої авіаційної коаліції, буквально за кілька днів змінили свою позицію і заявили про її підтримку. Не забуваймо і про триваючу місію спецпредставника Китаю Лі Хуея, і про мирні ініціативи (хай і не завжди доречні) країн «третього світу» (який уже давно не «третій») — Бразилії, Південно-Африканської Республіки, тієї ж Саудівської Аравії, Індії тощо. Тож чекаємо подальшого розвитку подій із надією, що все завершиться добре і для України, і для світу.

Ось як цю оптимістичну думку за результатами всіх останніх зустрічей зі світовими лідерами в неділю, 21 травня, сформулював Президент України: «Наш світ великий, але всі ми в ньому — разом. І це наша спільна справа — мир. Україна запропонувала формулу миру світові. Поки російські загарбники залишаються на нашій землі, ніхто не сяде за стіл переговорів із росією. Колонізатор має піти геть. Але світ має силу, достатню для того, щоб крок за кроком змусити росію відновити мир».