Вівторок, 23 травня 2023 року № 21 (20013)
http://silskivisti.kiev.ua/20013/print.php?n=52707

  • Думки вголос

Оцифроване рабство

Сергій МЕДВІДЬ,

м. Вінниця.

КОЛИ Б я зараз запитав, що таке рабство, то певен, що більшість із вас згадала б якісь далекі роки і минулі століття. Але це не так.

Якось у дискусії один чоловік мені доводив — ринок сільськогосподарських земель потрібно негайно запустити! Мовляв, йому у спадок дістався пай і він його хоче продати, аби виборсатись зі злиднів, а може, й розбагатіти. І так думає не тільки він.

На цей аргумент я йому відповів: «Усе це дурниці, та ще й які! Афера з розпаюванням і ринком землі задумана «зацікавленими людьми» з однією лише метою: забрати в українців землю. Проте аж ніяк не для того, щоб народ багатів. А всі дії і законодавчі акти, які стосуються так званого ринку землі (та й узагалі нав’язуваного нам «ринку») спрямовані тільки на те, аби забрати у нас все — і якомога дешевше або ж узагалі задарма, а ще краще — за борги»...

Той чоловік не повірив мені. Він, напевне, ще й далі у думках «багатіє» від продажу того успадкованого від батьків паю.

…А я ось відкриваю свою картку в «Приват24» і бачу, що до неї, моєї банківської картки, вже «підвішені» нові рахунки — за газ, за електроенергію, за їх доставку і т. д. Ну повна цифровізація!

І нікого не цікавить, що ми, українці, можливо, не згодні з такими цінами чи якістю газу, а тим паче, з такою платою за «доставку» енергоносіїв.

І нікого не цікавить, що ще навіть не всі показники лічильника подали. Та що їм той лічильник! Власники енергоносіїв так, як їм вигідно, все прорахували, і ці рахунки вже «висять» на вашій картці, там, де нам обіцяли, що то — «банківська таємниця».

Люди роками ходять по судах, аби довести неправильність нарахувань за комунальні платежі... А тут — раз! — і одним порухом пальця хтось може все це забрати з вашої картки. А потім власник картки (знову ж таки, через суд!) буде доводити, що хтось десь помиливсь. Але в нього навіть за суд не буде чим заплатити з уже заблокованої картки.

Не вистачить грошей на ній, щоб розрахуватися за борги? Так та ж система в момент вирахує, що у вас ще є земельний пай. Цей пай тут же за борги продадуть ті, кому ви винні чи й просто відберуть. А не вистачатиме цих коштів, то система покаже, що у вас ще є квартира або автомобіль, які теж можна (навіть без вашого відома!) виставити на торги і погасити ваші борги перед олігархами.

Війна, згортання виробництва, безробіття, а в результаті — відсутність коштів у населення. Це якраз «золота нагода» для тих, хто хоче загнати українців у боргову яму, аби потім перетворити їх на безправних рабів.

І не думайте, що когось це обійде стороною. Ні, це просто питання часу. Спершу — мовчки — упадуть бідніші, потім заможніші...

А на що ж нам надіятись, якщо ми самі дозволяємо все продати? І кому ми після цього будемо потрібні? Хто за нас заступиться?

Варто знати, що люди, як і держави, без власності та коштів стають жебраками, лише баластом, який займає територію, на котру хоче прийти новий власник.

Сучасне рабство — сплановане і витончене, воно підступає поволі, заколисує, щось обіцяє і ніжно стискає за шию, так щоб людина навіть цього не помітила, не чинила супротиву і до останнього на щось надіялась...