Вівторок, 23 травня 2023 року № 21 (20013)
http://silskivisti.kiev.ua/20013/print.php?n=52709

  • Споживча панорама

Сільгоспземля дедалі дорожча

Олена БЕГМА.

ЗА НИНІШНІЙ рік ціна купівлі-продажу землі сільгосппризначення в Україні пересічно зросла на 20%. Так, у Львівській області на початку травня поточного року середня вартість 1 га сільгоспугідь становила 162 тис. грн, тоді як на момент відкриття ринку — 51 тис. грн. На Київщині за цей же час ціна зросла із 48 тис. грн до 148 тис. грн за га. Водночас у Чернігівській області 1 га землі в середньому коштує 23 тис. грн, а до війни його вартість була 16-17 тис. грн… «Навіть якщо прибрати фактор інфляції, ми бачимо зростання цін. Лише в регіонах, розміщених поблизу бойових дій, зростання нема», — констатував заступник міністра агрополітики Денис Башлик.

Чи будуть відімкнення світла влітку

ВЕСНА та літо в нашій країні традиційно були сезонами з надлишковою потужністю електроенергії. Проте цього року влітку половину атомних блоків виведуть на ремонт. Враховуючи те, що минулого осінньо-зимового періоду атомна генерація забезпечувала понад 55%, а в окремі дні й 65% споживання електрики, це може стати справжнім викликом. В енергосистемі ймовірний дефіцит, попередили енергетики. На тлі цієї інформації в окремих ЗМІ та соцмережах почали з’являтися повідомлення про повернення графіків відключення електроенергії та обмеження у споживанні побутових споживачів.

Утім, у Міненерго та в «Укренерго» такий розвиток подій заперечили і наголосили, що ризик масових або ж постійних відімкнень світла поки що мінімальний. Брак енергоживлення, якщо такий виникатиме, планують покривати завдяки тепловій генерації та імпорту. Щоправда, перебої зі світлом можливі через масштабні обстріли наших енергооб’єктів рашистами. У разі нових атак та пошкоджень електростанцій і мереж ситуація загрожує суттєво погіршитись.

Доведеться заощаджувати ще більше

СТАЛО відомо, що нові суми у платіжках за воду українці побачать уже в червні. Тарифи на централізоване водопостачання і централізоване водовідведення мають зрости в середньому на 30%, поінформували в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Але розмір тарифів водоканалів залежить від особливостей надання послуг та обсягів споживання, кількості споживачів, які користуються послугами за одним договором (абонентським рахунком). А це означає, що суми можуть різнитись між водоканалами і в областях.

Палкий привіт від Укрпошти

НАЦІОНАЛЬНИЙ оператор поштового зв’язку вкотре повідомив про прийдешнє подорожчання вартості своїх послуг для клієнтів — найімовірніше, вже з початку другого півріччя. Як аргументували у компанії, передовсім це пов’язано з підвищенням цін на пальне та власне на перевезення.

Торік чистий дохід Укрпошти від реалізації товарів і послуг становив 10,3 млрд грн, що на 1,2 млрд менше проти показника 2021 року.

Обкладуть податком

ГАЗОВАНІ напої незабаром подорожчають ще більше. Їх виробників обкладуть новим акцизним податком на солодку воду в розмірі 0,1 євро (близько 4 грн) за кожний літр. Передбачається, що це допоможе знизити споживання газованих напоїв із цукром та зменшити кількість українців, які страждають на діабет. «Податки на вживання доданого цукру або різні види обмежень діють у 107 країнах світу. Це світова практика. І ми підтримуємо її», — заявили в Міністерстві охорони здоров’я. Відомство апелювало до даних ВООЗ, згідно з якими зростання ціни на солодкі напої на 20% може призвести до скорочення їх споживання приблизно на ті ж 20%.

Законопроєкт №9032-1 про введення акцизу на газовані напої вже опрацьовується у комітеті Верховної Ради. У пояснювальній записці до документа йдеться про запровадження акцизного податку «на води, включно з мінеральними та газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних або ароматичних речовин».

Про сіль, без якої ніяк

У ТРАВНІ в Україні знову почала дорожчати сіль. У першій половині місяця кілограм харчової солі коштував покупцям пересічно 33,05 гривні, у той час як іще у квітні був 31,90 гривні. Тобто різниця становить 1,15 грн/кг. Ясна річ, збільшення вартості цього природного мінералу в таких малих величинах здається дрібницею на тлі того, що відбувається з овочами та м’ясом. Однак покупців усе ж таки засмучує цей факт, тим паче, що вартість вперше злетіла після двомісячного спаду.

Найвище зростання, нагадуємо, мало місце торік. У березні ціна за кілограм солі зросла на 23%, у квітні — майже на 32%. На той час спостерігався дефіцит, оскільки через війну припинив роботу завод «Артемсіль» — чи не найбільший у світі виробник кам’яної солі. Через споживчу паніку вона повністю зникла з продажу, а ціни злетіли.

Курси водіїв: ціни кусаються

СЕРЕДНЯ вартість курсів з керування транспортним засобом залежить від регіону, автошколи та кількості практичних занять. У першій п’ятірці, де охочому сісти за кермо вони обійдуться найдорожче, — Миколаїв (22 600 грн), Київ (22 400), Дніпро (21 540), Вінниця (21 360), Рівне (21 100). Найменше за навчальний курс викладуть майбутні водії у Сумах (12 500 грн), Кропивницькому (13 400), Полтаві (14 200), Житомирі (16 000), Львові (17 000). Решта регіонів за ціною — у межах цих п’ятірок. У більшості областей автошколи пропонують навчальні пакети з малим числом занять: по 10, 15 чи 20 годин. За більшу кількість треба доплачувати — або окремо (близько 400 грн за год.), або брати два пакети практики.

Складання практичного іспиту в сервісному центрі МВС теж не безкоштовне. За 20-30 хв. водіння, поки триває іспит, доведеться заплатити від 300 до 800 грн. Також треба добути гроші з гамана за видачу посвідчення. Ціна різниться на кількадесят гривень залежно від міста. Наприклад, у Києві та Львові це 269 грн, у Дніпрі, Харкові та Одесі — 295 грн, у Луцьку — 245 грн.

Шанувальникам кави на замітку

УЖЕ КОТРИЙ місяць поспіль на полицях наших магазинів дорожчає кава. Цього року вона додала у ціні пересічно на третину порівняно з минулим, а восени, як прогнозують експерти, подорожчає ще більше — на 45-50%. Відповідно значно більше коштуватиме філіжанка ароматного натурального напою і в кафе.

Зростання вартості кави пов’язане зі світовим її подорожчанням через неврожаї у головних країнах — постачальниках кавових зерен: Бразилії та Колумбії. Так, торік у світі вартість одного кілограма кавових зерен сорту арабіка пересічно збільшилась на 30%, а робусти — на 20%. Через війну морські шляхи поставок перекриті, тому каву везуть переважно автотранспортом, що також обходиться значно дорожче за морську логістику.

Нехай все буде гречка!

А ОТ ЩО радує у крамницях останнім часом, так це ціна на гречку. Ядриця з місяця в місяць дешевшає. Сьогодні її вже можна купити за 52-49 гривень, а подекуди навіть 45-43 гривні за кілограм. Все пояснюється дуже просто: наразі на складах цих круп удосталь, навіть із надлишком. За даними Мінагропроду, 2022-го цієї культури було зібрано близько 150 тис. тонн, тоді як внутрішнє споживання становить щонайбільше 100 тис. тонн.

Також із настанням літнього сезону очікуємо відносного просідання цін на яйця, місцеві овочі та фрукти.