Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Яка тварина найбільша на планеті?

Рекордсменом за вагою та розмірами серед тварин нашої планети є синій кит (блювал). Він живе поодинці або невеликими групами у відкритих морях та океанах від Арктики до Антарктики, однак його популяції у Південній півкулі набагато більші. Тільки уявіть собі цю громадину…

Доросла особина цього ссавця зазвичай має витягнуте тіло завдовжки 27-30 м і важить близько 130-150 тонн. Це вага приблизно 30 африканських слонів. При цьому новонароджене синє китеня завважки 2-4 тонни і сягає в довжину майже 8 метрів. Щодня малятко набирає близько 90 кілограмів завдяки жирному молоку матері. Загалом найдовшою з будь-коли здобутих китів була самиця, виловлена 1926 року поблизу Південних Шетландських островів. Її довжина від розвилки хвостового плавця до кінця рила становила 33,3 метра, а тіло її важило 178 тонн. Але є свідчення й про більші особини у водах Південного моря.

На цьому рекорди синього кита не закінчуються. Серце блювала завважки близько тонни, а язик — до 4 тонн, він утричі важчий за його печінку.

Вражає і паща, в якій поміститься житлова кімната. Так що він може легко схопити нею людину. Однак не проковтне: глотка блювала має діаметр усього 10 см, тож вона не може пропустити предмети, більші за розміром, ніж велике яблуко. Тому ці ссавці їдять здебільшого криль, рачків і креветок.

Дослідники оцінюють кількість синіх китів у світі до 25 тисяч особин. Міжнародний союз охорони природи вважає, що вид перебуває під великою загрозою зникнення через активний китобійний промисел.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 17 розбіжностей між малюнками

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове