Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52914

  • Відповідає «Соняшник»

Яка тварина найбільша на планеті?

Рекордсменом за вагою та розмірами серед тварин нашої планети є синій кит (блювал). Він живе поодинці або невеликими групами у відкритих морях та океанах від Арктики до Антарктики, однак його популяції у Південній півкулі набагато більші. Тільки уявіть собі цю громадину…

Доросла особина цього ссавця зазвичай має витягнуте тіло завдовжки 27-30 м і важить близько 130-150 тонн. Це вага приблизно 30 африканських слонів. При цьому новонароджене синє китеня завважки 2-4 тонни і сягає в довжину майже 8 метрів. Щодня малятко набирає близько 90 кілограмів завдяки жирному молоку матері. Загалом найдовшою з будь-коли здобутих китів була самиця, виловлена 1926 року поблизу Південних Шетландських островів. Її довжина від розвилки хвостового плавця до кінця рила становила 33,3 метра, а тіло її важило 178 тонн. Але є свідчення й про більші особини у водах Південного моря.

На цьому рекорди синього кита не закінчуються. Серце блювала завважки близько тонни, а язик — до 4 тонн, він утричі важчий за його печінку.

Вражає і паща, в якій поміститься житлова кімната. Так що він може легко схопити нею людину. Однак не проковтне: глотка блювала має діаметр усього 10 см, тож вона не може пропустити предмети, більші за розміром, ніж велике яблуко. Тому ці ссавці їдять здебільшого криль, рачків і креветок.

Дослідники оцінюють кількість синіх китів у світі до 25 тисяч особин. Міжнародний союз охорони природи вважає, що вид перебуває під великою загрозою зникнення через активний китобійний промисел.