Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Допекло

Місцевій владі треба копняка

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Чоловік волонтерки з Ніжина Лариси Жукової був тяжко поранений і сьогодні перебуває у відділенні реабілітації колишньої райлікарні. За словами дружини воїна, умови там просто жахливі. Навіть готувати їсти для пацієнтів ні з чого й ні на чому!

ДМИТРО Жуков зазнав важкого поранення в голову в лютому на Бахмутському напрямку. Працював ворожий снайпер, двоє побратимів військовослужбовця загинули від куль, а Дмитро вижив. За виявлену мужність і відданість Батьківщині його 12 травня нагородили орденом «Золотий Хрест».

Певний час воїн був у комі, вийшов із неї і нині лікується. Реабілітаційний центр, у якому він перебуває, розташований у колишньому інфекційному відділенні. Райлікарню після двох років невизначеності нещодавно передали до комунальної власності міськради, на чому, власне, наполягали ніжинські чиновники. Обіцяли «золоті гори», а на ділі вийшов жах!

— Доки ми з чоловіком їздили по лікарнях, читала звіти влади про мегакрутий центр реабілітації. І ось ми тут... Із «крутого» тільки колектив, який старається з усіх сил. Але як можна зварити борщ, коли ні каструлі, ні харчів? — обурюється Лариса Жукова. — Від побаченого я три дні почувалася пригніченою, не знала, чи зразу звідси тікати, чи щось робити далі.

Як розповіла дружина ніжинського захисника, у відділенні реабілітації відсутнє елементарне обладнання. «Немає навіть пандусів! Візочком заїхати не можна, унітаз розбитий, без зливного бачка… — ділиться враженнями волонтерка. — Жодного поручня ні в туалеті, ні по коридору. Катма душових — від слова «взагалі», гарячої води; столові набори радянської епохи… Якою в таких умовах може бути реабілітація?»

Жінка наголошує, що до колективу відділення в неї нема запитань, а ось до місцевої влади є. «Цікаво, керманичі міста знають, що за таке «надання послуг пацієнтам» можуть не тільки забрати «реабілітаційний» пакет, а ще й змусять повернути всі гроші, не враховуючи штрафів?» — резонно розмірковує пані Лариса.

Нагадаємо, в часи, коли мер Ніжина Олександр Кодола ще був народним депутатом, він «вибив» із держбюджету на нікому не потрібний «октаедр» у центрі міста (металевий арт-об’єкт золотого кольору у вигляді відповідного багатогранника. — Ред.) субвенцію в розмірі 800 тисяч гривень. Навряд чи на той час реабілітаційний центр мав кращий вигляд, ніж нині. Що казати: не так давно «задля збільшення туристичної привабливості» в Ніжині встановили сенсорний інформаційний стенд, який обійшовся бюджету (щоправда, державному) в майже 200 тисяч гривень. Натомість на облаштування життєвого простору для поранених військових, які захищають Україну і Ніжин зокрема, коштів не знайшлося ні в держави, ні в міста. Обурені містяни пропонують поставити в кабінеті градоначальника унітаз без бачка замість дорогого шкіряного крісла, купленого на гроші платників податків.

Зрештою після побаченого жахіття ніжинська волонтерка зателефонувала до профільного заступника мера Ірини Грозенко, і буквально того ж дня на вході до відділення з’явився пандус. «Обіцяють навіть унітаз та бойлер. Побачимо...» — прокоментувала Лариса Жукова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Захисники вдома
Читати
Стрибка, запевняють, не буде
Читати
Епідемії вдалось уникнути
Читати
Агроекспорт тримається
Читати
Розпочали обговорення
Читати
Скалічене дитинство
Читати
Iсторія відваги, історія України
Читати
Задовольняються малим
Читати
Увага: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове