Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну

Дешевші, але не гірші

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

НА ОДЕЩИНІ з ініціативи благодійного фонду «Хвиля-91» та за сприяння Національної гвардії України поставлено на конвеєр виробництво ударних дронів.

Як повідомляє сайт «Думська», раніше фонд постачав військовим дрони від іноземних виробників. Але згодом, за словами директорки «Хвилі-91» Катерини Новачук, вирішили, що купувати чуже дорожче, ніж мати своє. З минулої осені разом з однією із частин Нацгвардії, яка вже мала власні напрацювання зі складання таких дронів, фонд почав створювати лінію їх серійного виробництва. «Собівартість нашого дрона є порівняно низькою. Якщо одна з найбільш затребуваних моделей іноземного виробництва коштує приблизно 2,5-3 тис. доларів, та ще й їх експортують в обмеженій кількості, то собівартість нашого дрона із подібними характеристиками — 250-300 доларів», — повідала К. Новачук.

Починали із сотні апаратів на місяць, потім стали виробляти по 500, а тепер волонтери планують досягти тисячі. Найпопулярніша модель «Колібрі» може доставити кілограм вибухівки на відстань до шести кілометрів зі швидкістю 170 км/год. Нині на фабриці розробляють новий важкий дрон-бомбардувальник «Ластівка», який зможе скидати кілька боєприпасів. Також безпілотники одеського виробництва дуже ефективні в міських боях, бо здатні залітати у важкодоступні місця, скажімо у будівлі.

Займаються представники фонду і підготовкою операторів БПЛА. Курс триває два тижні, у спеціальній школі військові здобувають теоретичні знання і практичні навички, а потім закріплюють усе на полігоні. Школа випустила вже понад 200 таких фахівців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Захисники вдома
Читати
Стрибка, запевняють, не буде
Читати
Епідемії вдалось уникнути
Читати
Агроекспорт тримається
Читати
Розпочали обговорення
Читати
Скалічене дитинство
Читати
Iсторія відваги, історія України
Читати
Задовольняються малим
Читати
Увага: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове