Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52892

Дешевші, але не гірші

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

НА ОДЕЩИНІ з ініціативи благодійного фонду «Хвиля-91» та за сприяння Національної гвардії України поставлено на конвеєр виробництво ударних дронів.

Як повідомляє сайт «Думська», раніше фонд постачав військовим дрони від іноземних виробників. Але згодом, за словами директорки «Хвилі-91» Катерини Новачук, вирішили, що купувати чуже дорожче, ніж мати своє. З минулої осені разом з однією із частин Нацгвардії, яка вже мала власні напрацювання зі складання таких дронів, фонд почав створювати лінію їх серійного виробництва. «Собівартість нашого дрона є порівняно низькою. Якщо одна з найбільш затребуваних моделей іноземного виробництва коштує приблизно 2,5-3 тис. доларів, та ще й їх експортують в обмеженій кількості, то собівартість нашого дрона із подібними характеристиками — 250-300 доларів», — повідала К. Новачук.

Починали із сотні апаратів на місяць, потім стали виробляти по 500, а тепер волонтери планують досягти тисячі. Найпопулярніша модель «Колібрі» може доставити кілограм вибухівки на відстань до шести кілометрів зі швидкістю 170 км/год. Нині на фабриці розробляють новий важкий дрон-бомбардувальник «Ластівка», який зможе скидати кілька боєприпасів. Також безпілотники одеського виробництва дуже ефективні в міських боях, бо здатні залітати у важкодоступні місця, скажімо у будівлі.

Займаються представники фонду і підготовкою операторів БПЛА. Курс триває два тижні, у спеціальній школі військові здобувають теоретичні знання і практичні навички, а потім закріплюють усе на полігоні. Школа випустила вже понад 200 таких фахівців.