Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Знятий з обліку чи виключений?

Підготувала
Надія ЛЕВЧУК.

«Мого сина, який має серйозні фізичні вади, на кордоні завернули і не дозволили тимчасово виїхати з країни, хоч у нього у військовому квитку є відмітка про зняття з військового обліку. Чи правомірно вчинили прикордонники?» — запитує Ірина Миколаївна з Києва.

ЯК ВІДОМО, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам — громадянам України віком від 18 до 60 років — обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до ст. 23-ї Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зазначена стаття містить перелік категорій військовозобов’язаних, які на підставі відповідних документів, дозволів та умов можуть виїжджати за кордон.

У Законі «Про військовий обов’язок та військову службу» йдеться про поняття «зняття з військового обліку» та «виключення з військового обліку» і відмінності між ними. Під час воєнного стану, запровадженого внаслідок російського вторгнення в Україну, повістки можуть вручити навіть тим, кого було знято або виключено з військового обліку. В довоєнний час ніхто не надавав особливого значення термінології, і багатьом непридатним до служби особам у військовому квитку ставили штамп «знятий з обліку», ототожнюючи цей термін із поняттям «виключений з обліку». Тому з початком війни під час загальної мобілізації та при перетині кордону у чоловіків поставали проблеми, адже виїзд за кордон дозволено лише виключеним із військового обліку. Тобто якщо особа і непридатна до військової служби, але у військовому квитку стоїть штамп «знятий», то перетнути кордон неможливо.

Знімають із військового обліку військовозобов’язаних громадян України в разі, якщо вони:

— вибувають в іншу місцевість України до нового місця проживання;

— прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, ДБР, Бюро економічної безпеки України, органів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

— вибули на строк понад три місяці за межі України;

— в інших випадках — за рішенням Міністерства оборони України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки.

Виключенню ж із військового обліку підлягають такі категорії громадян:

— призвані чи прийняті на військову службу;

— проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

— визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

— досягли граничного віку перебування в запасі;

— припинили громадянство України;

— були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

— направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

— померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми чи оголошені померлими.

Отже, перетнути кордон зможе тільки виключена з військового обліку особа. А зняття з обліку не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Це процедура, за якої військовозобов’язаного десь знімають, знову беруть на облік і він не має права виїжджати з країни під час дії воєнного стану. До речі, це стосується й обмежено придатних до військової служби.

Претендент на виключення з військового обліку може звернутися із заявою до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, подати паспорт, військовий квиток та документ, що підтверджує підставу для виключення з військового обліку (зокрема висновок ВЛК). Після цього комісія ТЦК ухвалює рішення, яке можна оскаржити в адміністративному суді. Виключення з військового обліку зниклих безвісти осіб або тих, які за рішенням суду визнані недієздатними, засуджених до позбавлення волі, здійснюється без їхньої особистої присутності.

Виключені з військового обліку за станом здоров’я можуть отримати повістку для уточнення даних і проходження ВЛК. Якщо вони будуть визнані придатними або обмежено придатними, їх можуть знову поставити на військовий облік і мобілізувати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Захисники вдома
Читати
Стрибка, запевняють, не буде
Читати
Епідемії вдалось уникнути
Читати
Агроекспорт тримається
Читати
Розпочали обговорення
Читати
Скалічене дитинство
Читати
Iсторія відваги, історія України
Читати
Задовольняються малим
Читати
Увага: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове