Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52896

  • Запитання — відповідь

Знятий з обліку чи виключений?

Підготувала
Надія ЛЕВЧУК.

«Мого сина, який має серйозні фізичні вади, на кордоні завернули і не дозволили тимчасово виїхати з країни, хоч у нього у військовому квитку є відмітка про зняття з військового обліку. Чи правомірно вчинили прикордонники?» — запитує Ірина Миколаївна з Києва.

ЯК ВІДОМО, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам — громадянам України віком від 18 до 60 років — обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до ст. 23-ї Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зазначена стаття містить перелік категорій військовозобов’язаних, які на підставі відповідних документів, дозволів та умов можуть виїжджати за кордон.

У Законі «Про військовий обов’язок та військову службу» йдеться про поняття «зняття з військового обліку» та «виключення з військового обліку» і відмінності між ними. Під час воєнного стану, запровадженого внаслідок російського вторгнення в Україну, повістки можуть вручити навіть тим, кого було знято або виключено з військового обліку. В довоєнний час ніхто не надавав особливого значення термінології, і багатьом непридатним до служби особам у військовому квитку ставили штамп «знятий з обліку», ототожнюючи цей термін із поняттям «виключений з обліку». Тому з початком війни під час загальної мобілізації та при перетині кордону у чоловіків поставали проблеми, адже виїзд за кордон дозволено лише виключеним із військового обліку. Тобто якщо особа і непридатна до військової служби, але у військовому квитку стоїть штамп «знятий», то перетнути кордон неможливо.

Знімають із військового обліку військовозобов’язаних громадян України в разі, якщо вони:

— вибувають в іншу місцевість України до нового місця проживання;

— прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, ДБР, Бюро економічної безпеки України, органів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

— вибули на строк понад три місяці за межі України;

— в інших випадках — за рішенням Міністерства оборони України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки.

Виключенню ж із військового обліку підлягають такі категорії громадян:

— призвані чи прийняті на військову службу;

— проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

— визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

— досягли граничного віку перебування в запасі;

— припинили громадянство України;

— були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

— направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

— померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми чи оголошені померлими.

Отже, перетнути кордон зможе тільки виключена з військового обліку особа. А зняття з обліку не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Це процедура, за якої військовозобов’язаного десь знімають, знову беруть на облік і він не має права виїжджати з країни під час дії воєнного стану. До речі, це стосується й обмежено придатних до військової служби.

Претендент на виключення з військового обліку може звернутися із заявою до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, подати паспорт, військовий квиток та документ, що підтверджує підставу для виключення з військового обліку (зокрема висновок ВЛК). Після цього комісія ТЦК ухвалює рішення, яке можна оскаржити в адміністративному суді. Виключення з військового обліку зниклих безвісти осіб або тих, які за рішенням суду визнані недієздатними, засуджених до позбавлення волі, здійснюється без їхньої особистої присутності.

Виключені з військового обліку за станом здоров’я можуть отримати повістку для уточнення даних і проходження ВЛК. Якщо вони будуть визнані придатними або обмежено придатними, їх можуть знову поставити на військовий облік і мобілізувати.