Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52886

  • Неоголошена війна

500 і 50. Попереду — перемога

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОЇ суботи, 8 липня, виповнилося 500 днів від початку неспровокованого широкомасштабного вторгнення армії рф в Україну та героїчної боротьби українського народу із зайдами-окупантами. З цього приводу заступник міністра оборони Ганна Маляр підбила підсумки вже досить тривалого періоду російсько-української війни.

Вона, зокрема, наголосила, що у протистоянні навалі російських загарбників наші захисники «497 днів тому зруйнували очікування «про Київ за три дні» та міф про «другу армію світу»; 462 дні тому звільнили Київщину та Північ України, російські ЗМІ вперше заговорили про свій відступ як про «жест доброї волі»; 451 день, як ми відправили крейсер «москва» на дно; 380 днів тому отримали від союзників перші Himars; 373 дні, як звільнили острів Зміїний; 305 днів тому розпочали контрнаступ на Харківщині. Безпрецедентно швидкий наступ із каскадним обвалом оборони росіян, який вразив увесь світ; 273 дні, як завдали першого удару по Кримському мосту, щоб зламати росіянам логістику; 239 днів тому повернули наш Херсон; 113 днів тому добилися ордера на арешт путіна в Гаазі; 80 днів, як отримали від партнерів потужні засоби ППО — систему Patriot; 65 днів відтоді, як вперше збили російську «надзвукову» ракету «Кинджал».

І додала: «Саме в цей момент наші воїни у важких боях звільняють окуповані землі на сході та півдні. Зовсім скоро — починаємо навчання пілотів на F-16. Попереду — перемога».

А одним із головних полководців, під чиїм проводом ця перемога має бути здобута, є Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, який того ж дня, 8 липня, відзначив своє 50-річчя.

Що ж до поточної ситуації на фронтах, заступник міністра оборони доповіла: «В самому Бахмуті ворог фактично у пастці». Там, за її словами, на південному фланзі є просування по кількох ділянках — понад кілометр. Наші війська максимально ускладнили пересування противника та унеможливили його вихід із міста. З обох сторін тривали обстріли.

Ворог продовжував наступ на Авдіївському, Мар’їнському, Куп’янському, Лиманському, Сватівському напрямках. «Намагається прорвати нашу оборону. Безуспішно. Скрізь тривають гарячі бої без зміни положень», — поінформувала Маляр. Своєю чергою Сили оборони продовжували наступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках і закріплювалися на досягнутих рубежах.

«Співвідношення безповоротних втрат на півдні — один до 5,3. Тобто у ворога на півдні гине військовослужбовців у 5,3 разу більше, ніж у нас», — додала заступник міністра оборони.

До речі, минулого тижня російські Telegram-канали поширювали інформацію про те, що майже 88 тисяч українських військових загинули або дістали поранення у результаті контрнаступу ЗСУ, що почавсь у червні. При цьому кремлівські блогери-пропагандисти посилались на «один з українських сайтів».

Цей черговий фейк спростували фахівці вітчизняного урядового Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. «Правда: на скріншотах видно, що пропагандисти посилаються на сайт www.stayingalive.in.ua, але його не знаходять популярні пошукові системи, — йдеться, зокрема, в їхньому повідомленні. — Опис сайту з’являється лише в російському Yandex, і складається він із російського наративу про те, що «через злочинну владу та непрофесійне командування жертв контрнаступу стає все більше». Фахівці Центру стратегічних комунікацій нагадують: «Інформація про кількість загиблих та поранених українських військово-службовців залишається конфіденційною й не публікується».

Але повернімося до ювілею Главкома Валерія Залужного. З полуднем віку його масово вітали і в Україні, і за її межами. Валерій Федорович, «залізний генерал від Бога», як його охрестили в соціальних мережах, одержав багато подарунків. Одним із найцінніших став презент у вигляді… артилерійського снаряда, який презентували колеги з Повітряних сил. Виявили креативність і за океаном, де президент США Джо Байден того дня офіційно заявив про своє «важке», як він висловився, рішення таки надати Збройним силам України касетні боєприпаси. Такий «подарунок» од союзників, уважають військові експерти, в кілька разів підвищить бойову спроможність і ефективність нашої артилерії та ракетних військ і може стати одним із вирішальних факторів для успішного завершення наступальної операції ЗСУ з визволення окупованих росією територій України.

У москві це розуміють, тому й зробили різку заяву. «Застосування касетних боєприпасів — це воєнний злочин», — прокоментувала речниця МЗС рф марія захарова. Доволі цинічна заява, зважаючи на те, що окупанти самі вже застосовували касетні боєприпаси в Україні, причому не тільки проти наших військових, а й по жилих кварталах із цивільним населенням. У Білому домі так і сказали, що є різниця, використовується якась зброя для нападу і захоплення чужих територій чи для оборони та визволення власних. Це як у класика про несправедливі — загарбницькі, та справедливі — визвольні війни.

Щоправда, не всі партнери та союзники підтримали цю ініціативу американського президента. Серед них і такі «важковаговики» НАТО, як Німеччина, Велика Британія, Іспанія. Посилаються на Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє їх застосування, виробництво і передачу. Втім, із правової точки зору особливих претензій не має бути, оскільки США, росія та Україна до цієї заборони не приєднувалися.

Та все ж чи не найголовнішою темою для обговорення, надто у вітчизняних ЗМІ, став саміт НАТО у Вільнюсі, який має розпочатись у вівторок, 11 липня, та перспективи вступу України до Альянсу. При цьому оптимісти всіляко натякали на «сюрприз», тобто позитивне вирішення цього питання. Втім, їх, оптимістів, поменшало після промови генсека Єнса Столтенберга, який напередодні саміту заявив, що НАТО рішуче стоїть за Україну, підтримує її визвольні змагання і допомагатиме нам протягом… «багатьох років»…

Та попри таку заяву варто розуміти, що поважний чиновник, за всієї поваги до нього, не є тією людиною, яка ухвалює остаточні й доленосні рішення стосовно діяльності Північноатлантичного союзу. Тож надія на позитив залишається.