Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52890

  • Актуально

Економіка має працювати

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Війна повністю змінила наше життя. Хіба могли ми ще півтора року тому уявити, що будемо змушені працювати і виховувати дітей під ракетними ударами, ховатись у бомбосховищах, зимувати із вимкненням електрики, а подекуди й опалення... У цей складний час дуже важлива безперебійна робота підприємств, адже це надходження до бюджету, робочі місця, продукція для армії та цивільного населення.

ТОВ «Сандерс-Виноградів», що на Закарпатті, не один десяток років працює в галузі легкої промисловості. Виробляє пухові ковдри, подушки і супутні товари до них, які затребувані не тільки на вітчизняному ринку, а й за його межами. Як би не складались обставини в економічному та політичному житті країни, підприємство з року в рік нарощувало потенціал. Не здає своїх позицій колектив і нині — у виняткових обставинах через напад росії.

Звичайно, війна примушує вдаватися до жорсткої економії, насамперед у використанні енергоносіїв.

— Російська агресія негативно позначилась на економіці в усьому світі. Наприклад, наші постійні партнери зі США скоротили обсяг замовлень. Хоча свого часу зростаючому попиту на послуги нашого підприємства не завадила навіть пандемія ковіду. Аби встигати виконувати замовлення, ми мусили тоді шукати додаткові резерви. Спільно з партнерами організували виробництво у селищах Вилок, Олешник, Середнє, що в Мукачівському районі, мали місце напрацювання і в Хусті. А після путінського вторгнення всю роботу довелося перенести до Виноградова і Олешника, — розповідає генеральний директор ТОВ «Сандерс-Виноградів» Юхим Розентал. — Але маємо працювати! Це наш посильний внесок у перемогу.

Як відомо, у світі цінують неухильність виконання угод і зобов’язань. Чи можна надіятися на партнерство з країною, в якій іде війна? Щоб дізнатися про це, закордонні партнери приїхали до Вино­градова і на власні очі переконалися: підприємство продовжує успішно працювати, колектив стабільний, настрій — діловий і бойовий. Усе це не лишає жодного сумніву: воєнні дії не стануть на заваді співпраці.

Що, звісно, не означає, буцім війна обійшла ТОВ «Сандерс-Виноградів». Навпаки, вона спонукала співробітників товариства подвоїти свої зусилля, працювати ще й за іншим напрямом: всебічно допомагати захисникам країни і тимчасово переміщеним особам. Працівників, які йшли воювати, споряджали всім необхідним. Допомога їхнім сім’ям — постійна. Відчутну підтримку дістають також різноманітні волонтерські проєкти.

— Запобіжні заходи ми почали впроваджувати ще до війни, — веде далі Юхим Германович. — Дедалі відчутніше подорожчання блакитного палива привело до думки переходити на обігрів електроенергією. Спершу запровадили відповідну систему в одному цеху, потім переобладнали решту корпусів. На випадок перебоїв з електропостачанням закупили два генератори, які здатні підтримувати роботу комп’ютерної системи, гарантувати необхідне освітлення. В деяких приміщеннях установили твердопаливні котли. Загалом газове опалення замінено майже на 80 відсотків.

Такий підхід можна взяти за взірець вітчизняним підприємствам, а також кожному з нас. Тобто навчитися жити у воєнних умовах, допоки не переможемо ворога. Війна підірвала економіку України, але не зупинила її. Там, де нема бойових дій, великі та малі підприємства продовжують працювати. Чимало виробництв перенесено на безпечні території, де вони створюють додаткові робочі місця, платять податки, себто підтримують життєдіяльність держави.