Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52894

  • Увага: фейк

Брехня на брехні

StopFake.

ПРОКРЕМЛІВСЬКІ ЗМІ масово поширюють дезінформацію про те, що води Чорного моря, Керченська протока та вся акваторія Азовського моря «законно стали російськими внутрішніми водами». Мовляв, російська рада федерації розірвала Договір з Україною про співпрацю у використанні цих водойм, а днр, Запорізька та Херсонська області, які межують з їхніми акваторіями, є частиною рф. Тому Україна нібито втратила право користуватися внутрішніми водами Чорного моря, всією акваторією Азовського та Керченською протокою.

Це брехня! Проведені на українській території російські «референдуми» не були визнані жодною демократичною країною світу. Результати російського фарсу на захоплених українських землях заздалегідь «намалювали» у кремлі, і вони в жодній мірі не відображають волі українського народу. Ці псевдоголосування не змінюють кордонів України, а статуси низки територій як «тимчасово окупованих» не позбавляють нашої країни права на користування внутрішніми морями.

Україна першою вийшла з договірних відносин із росією у морській сфері. Це рішення аж ніяк не пов’язане з «приналежністю Азовського моря рф», а з тим, що держава-окупант порушила всі можливі пункти не тільки згаданого Договору, а й ряд міжнародних норм у галузі морського права. У пояснювальній записці до українського законопроєкту про денонсацію Договору перелічено низку порушень, які вчинила росія щодо України. Серед них, зокрема:

мілітаризація районів Чорного та Азовського морів, Керченської протоки, а також систематичні випадки блокування росією міжнародного судноплавства у регіоні;

систематичні напади на цивільну та портову інфраструктуру України, вбивства українців із застосуванням зброї, розміщеної на російських військових кораблях, що базуються у регіоні;

умисне перешкоджання Україні у її морегосподарській діяльності, блокування суден із українським зерном, захоплення і знищення українських портів, блокада та мінування морських шляхів України;

захоплення морських бурових установок України та незаконне використання українських морських шельфів для видобутку корисних копалин;

узурпація прав та юрисдикції України як прибережної держави в її морських районах у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці та багато іншого.

Крім того, згідно з нормами Конвенції ООН із морського права, суверенітет та юрисдикція України поширюються на більшу частину Азовського моря — близько двох третин його загальної площі, а також на стратегічно важливу Керченську протоку.

Після початку збройної агресії росії проти України 2014 року кремль почав розширювати зону конфлікту на Азовському морі, намагаючись обмежити законне право України на користування своїми внутрішніми водами. У зв’язку з цим 14 вересня 2016 року Україна оголосила про початок арбітражного розгляду проти рф відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS). Подаючи цей позов до Міжнародного суду ООН, наша країна прагне підтвердити свої морські права у Чорному, Азовському морях та в Керченській протоці. У МЗС України очікують на рішення суду до кінця 2023 року.