Вівторок, 11 липня 2023 року № 28 (20020)
http://silskivisti.kiev.ua/20020/print.php?n=52901

  • На зв’язку — Полтавщина

Житло для переселенців

Катерина ВОРОНЕНКО.

ЛЮДИ, котрих війна змусила переїхати в безпечніші місця, ще тривалий час потребуватимуть даху над головою. Підготовлено перелік приміщень у громадах, які можна переобладнати в соціальні гуртожитки для внутрішньо переміщених осіб. Усього таких об’єктів налічується 80, і після проведення капітального ремонту вони стануть постійним житлом для людей (без права приватизації). Втілити проєкти збираються з допомогою коштів Європейського інвестиційного банку, з яким Україна планує укласти угоди. Наразі в краї для компактного проживання переселенців існує 229 місць, із них понад 76% припадає на заклади освіти.

Наполегливі й працьовиті

В ОРЖИЦІ переселенка Тетяна Чернікова відновила власний бізнес із виробництва консервації. Це вже другий переїзд для підприємниці. Раніше Тетяна працювала в Донецьку, відтак довелося переміститися до Харкова. Там бізнес проіснував чотири роки: вирощували салатну зелень та мали тепличне господарство. Від початку повномасштабного вторгнення родина ще два тижні залишалася в місті, волонтерили на кухні, роздавали місцевим власну продукцію.

На новому місці довелося піднімати бізнес не покладаючи рук. Тепер в Оржиці виробляють смачні страви, покупцям до смаку тушкована капуста, голубці, овочева ікра, вареники. Виробники запаковують усе це в спеціальні пакети, в яких їжа зберігається довше, ніж зазвичай. Також в асортименті є солодощі, печиво, джеми. Відновити бізнес допомогли грантові кошти. Надалі підприємниця планує «увійти» зі своєю продукцією в супермаркети.

Хороші справи задля перемоги

РОДИНА Легких із села Остап’є продовжує підтримувати захисників на передовій, уже кілька місяців готуючи домашні борщові заправки. Основні складники передають небайдужі земляки — цибулю, буряки, томатний сік, спеції. Допомагають їм у цьому місцеві школярі — діти роблять патріотичні наліпки, тож військові отримують не лише порцію смачної страви, а й потужну моральну підтримку. «Виготовили ще 11 літрів борщової приправи. Навіть на канікулах діти знаходять час робити наліпки», — розповіла господиня Наталія Легка.

Овочі й фрукти на всі смаки

АГРОНОМ приватного підприємства «Дружба» Євгенія Сурмило переконана, що господарство зможе забезпечити кавунами всю область. Наприклад, торік засіяли дев’ять гектарів баштанних культур. На ланах достигають різні сорти кавунів — Продюсер, Кримсон Світ, Вогник. Аграрії обробляють шість тисяч гектарів землі, які їм довірили три тисячі пайовиків, і надають людям 200 робочих місць. Підприємство також займається сільгоспкультурами та тваринництвом. Тут вирощують огірки, помідори, капусту, цибулю, моркву, перець, буряки, баклажани, кавуни, дині, смородину, малину, ожину, горіхи, яблука. Фрукти, ягоди й овочі продають у магазинах у Семенівці, а також на замовлення доправляють споживачам в Одесу, Кременчук.

Розвивається сімейна ферма

РІК тому родина Кириченків із Донеччини зареєструвала у Сергіївці Миргородського району сімейне молочне господарство. Нині в цьому бізнесі працюють 17 членів родини, прийняли на роботу також двох переселенок із багатодітних та малозабезпечених родин. Частину виготовленої продукції передають на фронт. Кириченки утримують 11 дійних корів і молодняк. Щодня родина переробляє близько 200 літрів молока. На грантові кошти вдалося придбати обладнання для сироварні та будматеріали для ферми. Родина планує збільшити виробництво і розширити асортимент продукції.

Людська жорстокість

У ЛІСІ біля села Головач Терешківської громади Полтавського району жили благородні олені: місцеві жителі щовечора бачили самку та її дітей, які виходили в поле. Та нещодавно сталося непоправне: оленицю знайшли вбитою... Навряд чи оленята тепер виживуть без матері. Люди звернулися до прокуратури та поліції. Слідчі встановили причетність одного мисливця-браконьєра, в якого вилучили речові докази, зокрема дві рушниці. Нині в рамках кримінального провадження шукають його спільників. Розслідують злочин за ч. 1-ю ст. 248-ї Кримінального кодексу (незаконне полювання). За вчинення вказаного правопорушення передбачене покарання: від 17 до 51 тисячі гривень штрафу, від 160 до 240 годин громадських робіт або до трьох років обмеження волі.

«Гастролери» попалися

ДВОМ спритникам із регіону рідні простори стали затісними, і вони подалися на Харківщину. Шахраї вдавали з себе медпрацівників: поки один під приводом діагностики відвертав увагу пенсіонерів, другий крав речі з осель. Як повідомили в поліції Харківської області, у селищі Нова Водолага аферисти обдурили 82-річну жінку. Один почав «обстеження», другий узявся нишпорити по квартирі. Коли «медики» пішли, старенька побачила, що зникли 100 тисяч гривень (!) і золоті прикраси. Цього злодюгам виявилось замало, тож вони обікрали 84-літню бабусю із селища Пісочин, поцупивши в неї 10 тисяч гривень та ікони.

Злодіїв затримали на блокпосту в місті Валки. Поліція Харківщини з’ясувала, що обкрадали пенсіонерів двоє 35-річних мешканців сусідньої області, один із яких неодноразово судимий.