Вівторок, 25 липня 2023 року № 30 (20022)
http://silskivisti.kiev.ua/20022/print.php?n=52952

  • На зв’язку — Черкащина

Зібрали перші тонни збіжжя

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

В КРАЇ розпочалися жнива. Аграрії господарств мають зібрати 625 тисяч гектарів зернових культур. Із весняними польовими роботами впорались у заплановані терміни, сприяли достиганню хлібів і погодні умови. Наразі взялися до збирання озимих. Якістю вирощеного сільгоспвиробники задоволені, очікується, що врожайність буде не нижча, ніж торік, планують зібрати у валовому еквіваленті всіх зернових понад три мільйони тонн.

Перепрошував на колінах

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА подія трапилася у селі Шрамківка біля зупинки громадського транспорту: тут побили військовослужбовця. Про це повідомила пресслужба обласного управління Нацполіції. До правоохоронців надійшло повідомлення про те, що між молодиком та військовослужбовцем стався конфлікт, під час якого перший завдав тілесних ушкоджень військовому. На місце події прибула слідчо-оперативна група. Поліцейські з’ясували, що побив військового 21-річний місцевий житель. Унаслідок чого потерпілий потрапив до лікарні. За цим фактом відкрили кримінальне провадження. Поки поліція розбиралася в тому, що сталося, побратими відшукали кривдника їхнього друга і провели «роз’яснювальну бесіду», після якої зловмисник вибачився на колінах перед військовим.

Згуртувала добра справа

ПЕНСІОНЕРКИ із Черкас знайшли заняття до душі — виготовляють понад десяток найменувань виробів для військових та переселенців — подушки з ковдрами, сітки та одяг. Своєю командою працюють уже дев’ять років, згуртувалися від початку бойових дій на сході. На готові вироби черга. Волонтерки самостійно шукають матеріали для пошиття, на купівлю тканин кошти надають благодійники. Майстрині розробили різні види подушок, залежно від потреб, шиють і зовсім маленькі, щоб бійці могли взяти з собою. Наразі у команді близько 60 людей, але, кажуть жінки, рук все одно не вистачає, адже їхня продукція має великий попит.

Смаколики для захисників

ЖИТЕЛІ села Лісове, що на Тальнівщині, тривалий час підтримують військових: місцеві господині готують різноманітні страви, щоб бійці на фронті могли скуштувати домашніх смаколиків. Завідувачка будинку культури Оксана Бабак, яка бере участь і в організації збору передач, і в самому приготуванні страв, розповідає, що до справи долучається більшість жителів Лісового. Команда сільських волонтерок вдячна всім, хто допомагає: дирекції ФГ «Джерело Г» за м’ясо, жіночкам з ТОВ «Надія», підприємцю з Тального Олександру Фещенку за сало, яке господині закоптили, запекли рулети. Завжди доречною є матеріальна допомога земляків.

Відбудують три херсонські села

ПОНАД 200 будинків потребують відновлення в Іванівці на Херсонщині. Це одне із трьох сіл, шефство над якими взяла Черкаська область у межах національного проєкту «Пліч-о-пліч». Про це повідомив начальник ОВА Ігор Табурець. З огляду на обсяги робіт і стислі терміни, волонтери та будівельники з усієї Черкащини вже працюють на об’єктах. Жахливої руйнації Іванівка зазнала з перших днів війни. Ворог нищив школу, будинки, агропідприємство. Окупанти мародерили і влаштовували щоденний терор, накривали село «градами», фосфорними боє-припасами. У тяжких боях ЗСУ звільнили село торік у липні. Люди, повертаючись, застали суцільну руїну замість колись затишного села. Взялися всім миром до відбудови. Очільник краю зазначив, що Черкащина — одна з 15 регіонів країни, які беруть участь у пілотному проєкті з відбудови, будівельники допоможуть з відновленням трьох сіл Високопільської громади: Іванівки, Новопетрівки та Миколаївки.

Дороги забирають життя

БЕЗГЛУЗДОЮ є смерть на дорогах від дорожньо-транспортних пригод. Лише у першому півріччі у регіоні сталося таких 1877 — це на 40 відсотків більше, ніж за такий же період торік, констатує начальник відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП обласного управління патрульної поліції Олександр Копійка. За його словами, 303 аварії цього року сталися з постраждалими, що на 57 відсотків більше, ніж минулого року. Із початку року в ДТП загинули 52 особи. Найбільшу кількість аварій фіксують у Золотоніському, Звенигородському районах та в Черкасах.

«Доглянула» гроші старенької

ПОСТАНЕ перед судом мешканка Черкас, яка доглядала 84-річну жінку і мала доступ до її банківської картки. Перебуваючи в помешканні літньої жінки, підозрювана встановила на свій мобільний телефон додаток одного з банків та ввела інформацію про банківський рахунок потерпілої без її згоди. Відтак таємно заволоділа пенсійними коштами на суму майже 15 тисяч гривень. За процесуального керівництва прокурорів Черкаської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно фігурантки (ч. 4-та ст. 185-ї, ч. 1-ша ст. 361-ї КК України). У разі доведення провини жінці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі.