Вівторок, 25 липня 2023 року № 30 (20022)
http://silskivisti.kiev.ua/20022/print.php?n=52955

  • Спорт

Наші метальники підкорили Європу

Микола МОТОРНИЙ.

Легка атлетика. Чотири медалі завоювали українці на молодіжному чемпіонаті Європи з легкої атлетики, який відбувсь у фінському Еспоо. Чемпіоном Європи став Михайло Кохан. У секторі метання молота українець у другій спробі продемонстрував результат 77 метрів 21 сантиметр, який став недосяжним для суперників. Ще одну золоту нагороду завоював метальник списа Артур Фельфнер. З результатом 83 метри 4 сантиметри в останній спробі українець, окрім «золота» континентальної першості, підтвердив власне лідерство в Європі у категорії до 23 років у цій дисципліні. У секторі стрибків у висоту відразу дві срібні нагороди завоювали Олег Дорощук і Роман Петрук. З першої спроби українці підкорили висоту 219 сантиметрів, завдяки чому й здобули звання віцечемпіонів Європи серед молоді.

Велоспорт. Приємні новини надходять з португальського містечка Анадія, де відбувається континентальна першість з велоспорту (трек) серед юніорів та молоді. Кароліна Келюх — чемпіонка Європи з велоспорту серед юніорів. У третій змагальний день у дисципліні спринт найкращою серед юніорок стала львів’янка Кароліна Келюх. На шляху до золотої нагороди українка перемогла представницю Великої Британії, а у фіналі здолала суперницю з Франції.

У НОК України. Одна з лідерок збірної команди України з легкої атлетики Марина Бех-Романчук стала найкращою спортсменкою червня-2023 на Хмельниччині. На ІІІ Європейських іграх у Польщі вона у потрійному стрибку показала перший результат змагань серед жінок (14 м 58 см) і здобула золоту медаль. Крім того, титулована українська спортсменка успішно виступила і на етапах найпрестижніших міжнародних легкоатлетичних турнірів «Діамантової ліги», двічі посівши третє призове місце: cтрибки в довжину — 659 см (Флоренція, Італія); потрійний стрибок — 14 м 75 см (Осло, Норвегія). Лауреатка спортивного місяця нагороджена грошовою премією та ексклюзивною пам’ятною плакеткою відділення НОК України в Хмельницькій області.

Футбол. У Лізі конференцій УЄФА тривають поєдинки першого відбіркового раунду кваліфікації. Першим суперником полтавської «Ворскли» став грузинський футбольний клуб «Діла» (Горі). За сумою двох матчів «Діла» взяла гору над словацькою «Дунайською Стредою» (1:2, 2:0). Матчі другого відбіркового раунду пройдуть 27 липня та 3 серпня.

Веслування на байдарках і каное. У хорватському місті Славонський Брод відбувся чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное (марафон). Дві золоті медалі виграла Людмила Бабак (каное-одиночка, 3,4 км і 15,4 км). «Срібло» в Олени Циганкової (каное-одиночка, 3,4 км).

Армрестлінг. Кубок світу «ZG Strong 2023» з армрестлінгу (Загреб, Хорватія). Змагання на правій руці: «Золото» — Ростислав Літовцев (85 кг, юніори); Наталія Йолкіна (65 кг, дорослі). «Срібло» — Інна Ладна (55 кг, дорослі). Змагання на лівій руці: «срібло» — Інна Ладна (55 кг, дорослі), «бронза» — Ростислав Літовцев (85 кг, юніори); Наталія Йолкіна (65 кг, дорослі); Станіслав Носов (85 кг, дорослі).

Загалом від початку 2023 року українські спортсмени вибороли на офіційних міжнародних змаганнях з олімпійських, неолімпійських видів спорту і видів спорту осіб з інвалідністю 3199 нагород: 1278 золотих, 980 срібних і 941 бронзову.