Архів
Вівторок,
22 серпня 2023 року

№ 34 (20026)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Небезпечні набряки

«Які причини набряків тіла та як із ними боротися?»

Лідія О.

Волинська область

 

ПРИЧИН набряків багато. Зокрема, їх можуть зумовлювати хвороби печінки, в тому числі рубці, виявлені при УЗД. Це називається мармуровість, або плямистість, печінки. Такий стан передує цирозу, коли відтік рідини крізь ворітну вену (венозний стовбур, по якому кров від шлунка, селезінки, підшлункової залози проходить у печінку) змінюється. Тоді з’являються набряки на ногах, що поєднуються з набряком черевної порожнини.

Вода збирається в животі. Цей стан дуже небезпечний, отож треба серйозно зайнятися відновленням роботи печінки. Тут показане лікування із застосуванням натуральних гепатопротекторів. Найефективніше поліпшують стан печінки артишок і розторопша, засоби на основі кореня лопуха. Також слід пити достатньо доброякісної води та дотримуватися дієти.

Трапляються і алергійні набряки, які виникають на обличчі, ногах, інших частинах тіла. Приміром, можуть бути набряки рук, котрі провокує прання з пральним порошком, на який є алергічна реакція. Вони характерні тим, що швидко зникають, якщо їх не провокувати, контактуючи з алергеном.

Травмування суглобів або м’яких тканин ніг теж може спричиняти набряки. В такому разі слід звернутися до лікаря.

Існує і медикаментозний чинник набряків. Чимало препаратів дають побічний ефект. В анотаціях до деяких пишуть саме про набряки як побічну дію. Насамперед це стосується серцевих і нестероїдних протизапальних медикаментів. Тож якщо у вас з’явилися «немотивовані» набряки на тілі, спробуйте відстежити, чи не збільшуються вони після вживання якихось хімічних ліків. Якщо так, тоді слід порадитися з вашим лікарем і підібрати інший препарат.

Набряками можуть супроводжуватися й інфекційні захворювання шкіри. Наприклад, бешиха на ногах чи інший запальний процес, що викликає подразнення шкіри, свербіж. Факторів інфікування чимало. Інфекція на ногах може з’явитися навіть через потріскані п’яти. Тож тріщини треба ліквідовувати: робити теплі ванночки для ніг, а по тому відмерлу шкіру стирати пемзою. У разі потрапляння інфекції необхідно звернутися до лікаря та з’ясувати її тип.

Зняти свербіж допоможе змащування шкіри розчином натурального оцту (1 ч. ложка на 1 склянку води). Можна застосовувати цинкові змащування або мазь: 2 таблетки цинку розтерти на порошок, розвести в 100 мл води.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з лікарем.

Ольга КОМАР, нутриціолог.

 

Правильний спосіб життя подолає всі віруси

«Кажуть, що 80 відсотків населення страждають від хвороби Епштейна Барр, у той же час про неї мало відомостей. Що це за недуга і як із нею боротися?»

Анна Т.

м. Свалява Закарпатської області.

 

ПРО ЦЮ НЕДУГУ мало знають, бо зазвичай люди не тяжко її переносять. Однак здебільшого всі ми — носії цієї герпесвірусної інфекції. Вірус потрапляє до організму в молодості. В результаті спухають лімфовузли, втім, за якийсь час набряклість зникає. У людей середнього та старшого віку цей вірус наявний в усіх (живе в клітинах), проте надто не шкодить, бо практично не дає про себе знати.

Симптоми вірусу маскуються під звичайні недуги людини, пов’язані з нераціональним способом життя. Якщо хтось хоче перевірити, чи є носієм вірусу, має шукати досвідченого інфекціоніста, який може відрізнити його симптоми. Коли виникне підозра на активність вірусу, то можна зробити аналізи. А повноцінне лікування проводиться здебільшого в стаціонарі. Тому набагато ефективніше вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, рухатись, усіляко підтримувати імунітет — і вірус не шкодитиме.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Борис СКАЧКО, фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове