Архів
Вівторок,
22 серпня 2023 року

№ 34 (20026)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Державні землі — у прозору оренду

Марина Тішкова.

Літо — гаряча пора і для парламенту. Цей сезон запам’ятається деякими резонансними подіями (ухвалення «конопляного» законопроєкту, навколокультурні суперечки тощо) та скандалом зі «слугою» Ю. Арістовим, котрого ЗМІ помітили не десь, а на Мальдівах. Депутат, чий шикарний спосіб життя визнано невідповідним нинішнім реаліям країни, склав мандат.

КІЛЬКА пленарних днів тривав розгляд законопроєкту стосовно долі 100 тисяч га сільгоспугідь, що перебували на балансі 25 державних підприємств, якими раніше керувала Національна академія аграрних наук України (її керівництво фігурує у провадженнях, пов’язаних із земельними махінаціями). Уряд передав зазначені площі Фонду держмайна, а парламент передбачив, що здавати їх в оренду слід через електронні аукціони. Тепер оголошення стосовно цих угідь, як і інших, публікуватимуть у системі «Прозорро.Продажі».

Важливим кроком є ухвалення Закону «Про подолання туберкульозу в Україні». Адже наша країна, за даними ВООЗ, перебуває на четвертому місці за поширенням цієї хвороби в Європейському регіоні. Зокрема, торік було зафіксовано 18 510 випадків туберкульозу — на 2,5% більше, ніж позаторік, і це, наголошується, не всі виявлені. Закон, зокрема, запроваджує централізовану закупівлю препаратів для лікування туберкульозної інфекції, вдосконалює статус регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

Усунуто несправедливість стосовно військових, котрі після початку повномасштабної війни загинули або зазнали поранення в результаті ворожих обстрілів частин чи навчальних центрів, у яких вони перебували. Тепер передбачається їх зарахування до категорії осіб з інвалідністю внаслідок війни, а родинам полеглих надаватиметься статус сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць. Таким чином, люди дістануть доступ до належних їм соціальних гарантій.

Серед іншого парламент дозволив працюючим жінкам за відсутності медичних протипоказань та за їхнім бажанням іти у відпустку у зв’язку з вагітністю пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. Загальна її тривалість, утім, не зменшиться. Нововведення дасть можливість жінці збільшити післяпологову частину відпустки, якщо вона вбачатиме такий розподіл часу кращим для себе.

Поняття «селище міського типу» має піти в минуле. Щойно ухваленим законом установлено, що місто — це населений пункт із багатоповерховою забудовою та населенням не менш ніж 10 тис. осіб; селищем вважатиметься населений пункт із садибною забудовою, в якому проживають понад 5 тис. чоловік, селом — до 5 тис. осіб. Таким чином, смт стануть або містами, або селищами. Також запроваджується поняття «поселення» — це компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу мешканців (колишні дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка для переселенців).

Питання доречності витрачання під час війни значних коштів на навколокультурні цілі збурило народ і владу. Із серіалами гамузом під «роздачу» потрапив і Національний музей Голодомору-геноциду, другу чергу якого не можуть добудувати вже понад десять років. На ухвалений ВР закон щодо виділення понад 500 млн грн задля завершення робіт Президент В. Зеленський наклав вето, мовляв, нині головне — наближення перемоги. Ніхто не ставить це під сумнів. Але іноді хочеться запитати: а чи колись буде «на часі» наша історія та ідентичність?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ворожа підлість не знає меж
Читати
Продовжено на 90 діб
Читати
Сподіваються встигнути
Читати
Коштів потрібно багато
Читати
То хто ж рахує правильно?
Читати
Негативне сальдо зросло вчетверо
Читати
Обсяг робіт величезний
Читати
Можливо, буде своя сіль
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове