Архів
Вівторок,
22 серпня 2023 року

№ 34 (20026)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Безкоштовні
медичні послуги

Підготувала
Надія ЛЕВЧУК.

«Ми з чоловіком ніколи не укладали декларації із сімейним лікарем, а в разі потреби зверталися по послуги до приватних клінік. Через втрату роботи, зростання вартості ліків, а відтак — безгрошів’я хочемо отримувати найнеобхідніші базові медичні послуги безкоштовно. Розкажіть про процедуру підписання декларації з сімейним лікарем та безоплатні обстеження, які гарантуються державою», — просить у листі до редакції Ганна М. із Луцька.

ОДЕРЖАТИ безоплатні послуги сімейного лікаря, терапевта та педіатра можливо в будь-якому медзакладі (лікар-ФОП, держпідприємства, комунальні некомерційні підприємства, приватні медичні установи), який уклав договір про надання первинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Аби вибрати сімейного лікаря, найліпше скористатися порадами знайомих, зателефонувати або просто завітати до будь-якого медичного центру. Зазначимо, що кожний такий заклад публікує на своєму сайті перелік доступних лікарів.

Укласти декларацію можна безпосередньо в кабінеті сімейного лікаря незалежно від місця вашого проживання чи реєстрації. Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років, не забудьте свідоцтво про її народження. Внутрішньо переміщеним особам в Україні не обов’язково укладати декларацію з лікарем для отримання безкоштовних послуг. У разі необхідності їм створюють тимчасову електронну картку пацієнта.

Після підписання декларації із сімейним лікарем доступні такі безоплатні послуги:

• медичні обстеження (вимірювання кров’яного тиску, визначення гостроти зору, проведення швидкого тесту на ковід, вимірювання ваги та окружності талії, визначення рівня глюкози з допомогою глюкометра);

• первинні аналізи (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, визначення рівня холестерину, а також умісту цукру в крові);

• направлення на консультації та обстеження у вузького спеціаліста;

• електронні рецепти на медикаменти за програмою «Доступні ліки»;

• електронний лікарняний;

• направлення до Медико-соціальної експертної комісії;

• доросла та дитяча паліативна допомога (регулярне оцінювання стану тяжкохворих пацієнтів; оцінка ступеня болю та лікування больового синдрому; виписування рецептів для лікування больового синдрому; призначення лікування задля подолання супутніх симп-томів (закрепи, нудота, задуха тощо); консультування і навчання осіб, які здійснюють догляд пацієнтів; комунікація з іншими установами для забезпечення медичних, психологічних, соціальних та інших потреб пацієнтів.

Усі ці аналізи та обстеження можна робити не тільки у державних чи комунальних медичних установах, а й у приватних клініках, якщо вони мають договір про безкоштовні пакети послуг із НСЗУ (загалом доступно 39 таких пакетів), інакше доведеться оплачувати кожну консультацію сімейного лікаря чи послугу, незалежно від того, чи є у вас там декларація.

Сімейний лікар може виписати е-направлення до вузького спеціаліста на будь-яке обстеження, серед яких: МРТ, рентгенографія, мамографія, ультразвукова діагностика, гастроскопія тощо, а також вписати до нього первинні аналізи. Пацієнти з е-направленням вправі звернутися до будь-якого медзакладу, що має пакет від НСЗУ для необхідних їм діагностичних обстежень, та отримати ці послуги безкоштовно. Для того щоб знайти заклад із потрібною послугою, найкраще звернутися до сімейного лікаря, який виписав вам направлення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ворожа підлість не знає меж
Читати
Продовжено на 90 діб
Читати
Сподіваються встигнути
Читати
Коштів потрібно багато
Читати
То хто ж рахує правильно?
Читати
Негативне сальдо зросло вчетверо
Читати
Обсяг робіт величезний
Читати
Можливо, буде своя сіль
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове