Вівторок, 22 серпня 2023 року № 34 (20026)
http://silskivisti.kiev.ua/20026/print.php?n=53053

  • На зв’язку — Київщина

Селища стануть містами

Олег ГРИГОРЕНКО.

НЕЗАБАРОМ в області може з’явитися вісім нових міст. Згідно з ухваленим у липні цього року Законом «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою», в Україні ліквідовується статус населеного пункту «селище міського типу». Таким чином, на Київщині вісім нинішніх смт можуть стати містами, а саме Баришівка, Бородянка, Велика Димерка, Гостомель, Іванків, Коцюбинське, Макарів та Рокитне.

Вода на нижній межі

У КИЇВСЬКОМУ та Канівському водосховищах рівень води сьогодні на нижньому, критичному для роботи кількох ТЕС, рівні. Про це сповістив заступник генерального директора ПрАТ «Укр-гідроенерго» Богдан Сухецький. «Наразі у компанії відбувається нетиповий режим роботи, тому що зазвичай улітку ми накопичували воду у водосховищах, а вже в кінці вересня-жовтня і на початку листопада скидали її над-лишки, — пояснив він ситуацію. — Нині ж усе дуже змінилось. Ми виробляємо досить багато енергії як для цього періоду, і, на жаль, маємо не такі великі запаси води, як мали торік. Хіба що досить добре наповнене Кременчуцьке водосховище».

В усі часи велелюдна столиця

МОБІЛЬНИЙ застосунок «Київ Цифровий» допоміг провести «перепис» у столиці. Станом на серпень 2023 року в Києві проживає близько 3,2 мільйона громадян. А «Київ Цифровий» завантажили собі на телефон 2,48 млн людей. Також у столиці 633,6 тисячі автомобілів і 899,7 тисячі транспортних карток.

Тимчасове житло для переселенців

ВНУТРІШНІ переселенці та постраждалі від збройної агресії росії можуть подати заявку на отримання тимчасового житла в одному з трьох населених пунктів поблизу столиці. Помешкання надає благодійний фонд «До України з Любов’ю». Так, для тих ВПО, які працюють або бажають одразу працевлаштуватися, передбачено 135 квартир на Софіївській Борщагівці. На членів сімей загиблих, постраждалих та інвалідів війни чекають 330 квартир у селі Тарасівка Фастівського району. Самотні літні переселенці можуть одержати житло в селі Колонщина Макарівської селищної громади.

На який термін надається оселя? У Софіївській Борщагівці та Тарасівці — на п’ять років, сплачувати потрібно лише за комунальні послуги. У Колонщині час проживання не обмежений, люди поважного віку можуть жити безкоштовно.

На уроки підвезе шкільний автобус

ДНЯМИ громади області отримали 18 нових шкільних автобусів, закуплених коштом державного та місцевих бюджетів. Ще 27 жовтих фірмових «бусів» найближчим часом мають надійти у розпорядження департаменту освіти та науки КОВА. «Сьогодні на Київщині понад 32 тис. дітей мешкають поза межами пішохідної доступності до шкіл, їх підвозять до місць навчання. Наразі курсують 328 шкільних автобусів. Однак цієї кількості замало, бракує щонайменше 85 машин. До того ж ще на початку війни низка освітніх закладів передали свій транспорт на потреби військових», — повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. Торік в області росіяни під час наступу знищили 12 шкільних автобусів, ще 25 були пошкоджені та потребували дорогого ремонту.

Рослина-релікт

У ДУБОВОМУ лісі біля Переяслава дослідникам Київського еколого-культурного центру пощастило вперше знайти не тільки в області, а й на всьому Лівобережжі України популяцію надзвичайно рідкісної в Україні червонокнижної рослини-релікта третинного періоду — бруслини карликової. Вона росла на Землі ще 1,8 млн років тому і вважається сучасницею мамонтів. «Це низенький вічнозелений чагарничок. У дольодовиковий період бруслина карликова була досить поширеною у всій Євразії. Однак після відступу льодовика ця рослина не могла відновити свого ареалу, через те що була «приглушена» більш сильними та прогресуючими видами. В Україні є лише близько 30 місць її зростання. Довгий час вважалося, що її нема на Лівобережжі Україні, а також у Київській області», — йдеться у дописі екологів.

На цій ділянці лісу ростуть й інші червонокнижні рослини: лілія лісова та дикі орхідеї — коручка і любка. Для охорони цих рідкісних видів екологи разом із правниками Богуславського лісгоспу заповзялися створити тут заповідну зону.

Світи славетної Марії Примаченко

У СЕЛІ Болотня взялися за облаштування музейного архітектурного комплексу «Шлях Марії», присвяченого українській художниці Марії Примаченко. Тут розгорнуть експозиції, що розповідатимуть про різні періоди життя художниці — з дитинства і до завершення земного шляху. Комплекс планують виконати у вигляді «хвиль», які нагадують дику гриву тварини: такий елемент є на багатьох картинах Примаченко.

Посунувши на Київську область у лютому 2022 року, російські війська знищили історико-краєзнавчий музей у селі Іванків. У ньому зберігалося 25 картин Марії Примаченко. Небайдужим мешканцям села вдалося врятувати близько десяти робіт художниці, решта згоріла.

Сироїжки, та не ті

ГРИБНА пора в розпалі. На жаль, на Київщині почастішали випадки отруєння цими дикорослими дарами лісів. Впродовж серпня такі факти — як поодинокі, так і групові — зафіксовано у Броварському, Бориспільському, Білоцерківському та Обухівському районах. І днями на території Миронівської територіальної громади четверо людей отруїлися грибами… Здебільшого перебіг недуги був таким тяжким, що лікарям довелося боротися за життя краян у реанімації. Чи варта того юшка або смаженина із сумнівних лісових дарунків?

Фахівці Національної служби здоров’я привертають увагу до правил, які комусь, може, збережуть життя. Не збирайте пластинчастих та умовно-їстівних грибів: молодих печериць, сироїжок, зонтиків, зеленок. Не відпускайте дітей самих збирати гриби та не дозволяйте їм готувати з них страви. За перших ознак отруєння негайно зверніться до закладу охорони здоров’я, щоб лікарі могли встигнути врятувати життя.

Між іншим, в області нині заборона на відвідування лісів. Але грибників це не зупиняє.