Вівторок, 22 серпня 2023 року № 34 (20026)
http://silskivisti.kiev.ua/20026/print.php?n=53054

Кавуни з Попелюхів

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

За багато років творчої дружби і приятельських стосунків із прекрасною і щирою людиною керівником ФГ «Велес Віта» Мурованокуриловецької громади Петром Струсевичем, де все — на найвищому рівні господарської діяльності, я вперше приїхав до нього у «солодке відрядження».

НЕ РАЗ я писав про місцевих механізаторів, тваринників, про молоко і цукрові буряки, а от про кавуни і дині — ще ніколи. Бо їх у Попелюхах донедавна не вирощували, тільки нинішнього року відвели земельну ділянку під ці культури.

«Ідея зайнятися кавунами належала не мені, а моєму давньому знайомому із села Шипинки екс-Барського району Володимирові Гальчинському, — розповідає Петро Павлович. — Володимир Миколайович — знаний у нашій окрузі спеціаліст-овочівник із неабияким досвідом роботи. З минулої осені ми заздалегідь обумовили всі виробничі моменти, а коли склалися сприятливі обставини, запустили проєкт у реалізацію. У перших числах серпня вже смакували кавунами і динями. Вони в нас духмяні й соковиті, не відрізняються від тих, що привозять із південних областей чи з-за кордону. Наша продукція чиста, не напхана хімією, ми на те поле під кукурудзу органіку вносили і близько двох гектарів з нього «відкраяли» кавунам… Ще не визначилися, чи будемо продавати на ринку, але для власних потреб гарантовано вистачить. У нас у господарстві працюють три їдальні, де за символічну плату щодня харчуємо понад сотню працівників. Так що кавуни та дині — смачний і корисний десерт для них…

«Я не випадково зацікавив Петра Павловича вирощуванням кавунів, — говорить 77-річний Володимир Гальчинський. — У далекі роки мого дитинства вони родили у Попелюхах на славу. Сам бачив — по пуду важили, а нам, хлопчикам із сусідніх Немерчів, дуже кортіло тієї смакоти… Не знаю, чому, та згодом вивели із сівозміни овочі, списуючи небажання займатися копіткою справою на зміну клімату. А кавуни потребують не тільки гарної погоди, а й удосталь робочих рук, бо на плантації головний господар — сапа… Без неї не посадиш і не доглянеш рослини.

За кошти ФГ «Велес Віта» ми закупили п’ять районованих у нас сортів кавунів і два — динь. Рябі, темно-зелені, білі та жовті, вони на вигляд і на смак трохи різні, але однаково смачні й корисні. І до того ж дуже вибагливі до погодних перемін. Весна була холодною, і ми вимушено посадили в ´рунт сухе, а не пророщене насіння, як планували спершу. Якби не стабілізувався температурний режим і вчасно не пройшли дощі, то не було б тепер урожаю кавунів. Та небесна канцелярія нам допомогла — все добре виросло.

Задоволена співпрацею ФГ «Велес Віта» з Володимиром Гальчинським і головний бухгалтер господарства Олена Фурман. Вона каже: «Із вирощуванням кавунів та динь не помилилися. Петро Павлович і надалі має намір відроджувати минулу кавунову славу Попелюхів. За щоденною зайнятістю я рідко буваю на полі, а сьогодні ось вирішила скористатися нагодою і помилуватися врожаєм на нашому баштані...».

На фото автора: Олена Фурман та Володимир Гальчинський.