Вівторок, 22 серпня 2023 року № 34 (20026)
http://silskivisti.kiev.ua/20026/print.php?n=53056

  • Спорт

Загарбникам не місце серед олімпійців

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпіада-2024. Україна очікує, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відсторонить команди рф та білорусі від участі в Іграх. «Спорт та воєнна агресія несумісні. Держави, які заплямували себе кров’ю українців, не можуть брати участь в Олімпійських іграх, — ідеться в заяві Прем’єра Д. Шмигаля. — За час повномасштабної війни росія вбила 340 наших спортсменів і тренерів, зруйнувала або пошкодила 343 спортивні об’єкти, щодня атакує міста і села ракетами та дронами. Сьогодні сформована міжнародна коаліція за чесний спорт, куди входять 35 держав, разом ми готові бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, якщо рф та білорусь будуть допущені до участі у змаганнях. Очікуємо, що МОК прийме правильне рішення».

Міністр молоді та спорту, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт зауважив, що тривають консультації щодо участі збірної України в літніх Іграх за умови допуску до них представників рф та білорусі. «Остаточне рішення буде прийнято, коли розглянуть усі відповідні фактори. Наразі українські спортсмени беруть участь у відбіркових змаганнях до Олімпійських ігор лише за умови допуску представників вищезазначених країн як індивідуальних нейтральних атлетів, — зазначив В. Гутцайт. — Ми продовжуватимемо діалог з українською спортивною спільнотою, МОК і міжнародними партнерами, щоб мати об’єктивну оцінку ситуації та виважену позицію».

Раніше Україна не виключала бойкот Олімпіади-2024, якщо російським чи білоруським спортсменам буде дозволено змагатися навіть під нейтральним прапором. МОК заявив, що не надсилатиме запрошення росії та білорусі на Ігри в Парижі (Франція).

Нагадаємо, Олімпіада триватиме з 26 липня по 11 серпня 2024 року, а Паралімпіада — з 28 серпня по 8 вересня.

Плавання. В ірландському Дубліні відбувся молодіжний чемпіонат Європи (спортсмени до 23 років). Українець Владислав Бухов виборов золоту медаль у гонці на вибування на 50 м вільним стилем та бронзову у класичній 50-метрівці вільним стилем. Також третє місце здобув Максим Овчінніков (200 м брасом).