Вівторок, 22 серпня 2023 року № 34 (20026)
http://silskivisti.kiev.ua/20026/print.php?n=53059

Кислотність шлунка: низька чи висока

Віктор ЛАЗЕБНИЙ, гастроентеролог.

Погане травлення, рефлюкс, біль під грудьми, інші неприємні симптоми. Що це — запалення чи наслідок високого або ж, навпаки, низького рівня соляної кислоти в шлунку?

Є ДВА способи визначення кислотності шлунка.

Перший. Шлунок розміщений по центру грудини, де сходяться ребра в ділянці сонячного сплетіння. Опустивши від цього місця палець на 3 см униз і зсунувши його на 3 см ліворуч, намацаємо ребро. Натискаючи під ним, прислухаємося до відчуттів. Біль зазвичай свідчить про брак соляної кислоти.

Другий спосіб — реакція організму на слабкий розчин звичайної харчової соди, яку випивають зранку натще (одну четверту чайної ложки соди додати у склянку гарячої води, розчин пити теплим). Якщо соляної кислоти в шлунку недостатньо, то буде відрижка вже за 1-5 хвилин. Бо сода лужна і нейтралізує кислоту. Якщо відрижки нема, то у шлунку середня або ж висока кислотність.

Про низьку кислотність можуть свідчити інші симптоми: нестравність, гази, здуття живота, кислотний рефлюкс.

Атрофія — вікова тенденція

ІЗ ВІКОМ у більшості з нас кислотність знижується, після 55 років може розвинутись атрофічний гастрит. Іноді його перебіг безсимптомний, та переважно дається взнаки. Адже починається атрофія внутрішньої стінки шлунка. Тобто шлунок і його клітини зменшуються. А саме ці клітини виробляють соляну кислоту. Відповідно до того, як зменшуватиметься її виробництво, знижується кислотність. Приблизно у 10 відсотків людей атрофічний гастрит розвивається ще й на тлі аутоімунних захворювань — хронічного запалення.

Анемія, втрата м’язової маси та інші негативні наслідки

КЛІТИНИ, які виробляють соляну кислоту, продукують і так званий внутрішній чинник — білок. Він потрапляє в тонкий кишечник і сполучається там із вітаміном В12, забезпечуючи його засвоєння. Якщо внутрішнього чинника недостатньо, то виникатиме дефіцит вітаміну В12, що дається взнаки втомою, анемією, неврологічними проблемами, зниженням когнітивних функцій.

Без достатньої кількості соляної кислоти організм не зможе засвоювати залізо, тож це посилюватиме прояви анемії. Також можливе зменшення потягу до споживання червоного м’яса. А це призведе до того, що з віком почне активно втрачатися м’язова маса, з’явиться підвищена ламкість нігтів.

Може виникнути кислотний чи лужний рефлюкс. Часто при аналізі рефлюксної рідини визначалась наявність соляної кислоти у сполученні з жовчними солями, які виходять із тонкого кишечнику нагору до шлунка. Жовчні солі лужні, тож виникає лужний рефлюкс. Ці солі дуже подразнюють травний тракт, діють як мийний засіб, розчинник: комбінація кислот може підніматися до горла і подразнювати стінки, слизову оболонку органів травлення, навіть гортані, травмуючи їх.

Інший поширений синдром — м’язові судоми, посмикування м’язів, бо в лужному шлунку погано засвоюється не тільки залізо, а й інші мінерали — калій, магній. Червоні щоки, особливо в жінок, також часто бувають на тлі низької кислотності. Хронічний голітоз — запах із рота — виникає внаслідок недостатнього перетравлення. Причина атрофічного гастриту — бактерія гелікобактер пілорі, що може жити в шлунку, але допоки його кислотність висока чи нормальна — спати. Бактерія прокидається та провокує появу гастриту й виразки шлунка, коли кислотність стає низькою. Найчастіше причиною цього є споживання надміру шкідливої їжі, антибіотики.

Рекомендації на нормалізацію роботи органа

ЩОБ ЗУПИНИТИ запальний процес, добре пити сік капусти по 50 мл раз-двічі на день протягом двох-трьох тижнів. А також вживати їжу, багату на цинк, — квасолю, насіння, какао, морепродукти, м’ясо. Споживати кисломолочні продукти. Необхідно приймати і пробіотики, достатньо вітамінів групи В. Їхнім джерелом є червоне м’ясо, м’ясо птиці, риба, дріжджові екстракти, спаржа, броколі, шпинат, банани, картопля, курага, фініки, інжир, молоко, яйця, сир, йогурт, горіхи, боби, коричневий рис, проростки пшениці, цільнозернові злаки.

Підвищити кислотність шлунка допомагає відвар такого збору: кореневище лепехи, листя бобівника трилистого, полин гіркий, плоди кмину, шкірка апельсина, листя кропиви дводомної, плоди фенхеля (порівну). Столову ложку суміші залити 350 мл води, варити 10 хв. на водяній бані. Випити за три прийоми через 20 хв. після їди. Курс — місяць.

Споживання натурального меду по пів чайної ложки натще за 20 хвилин до їди двічі на день також надзвичайно сприятливо діє на слизову оболонку шлунка. Цей продукт, багатий на вітаміни й корисні речовини, нормалізує вироблення шлункового соку і роботу самого органа.

Певна річ, достовірно встановити кислотність шлунка та причини нестачі продукування соляної кислоти, зробити потрібні приписи для нормалізації стану може тільки фахівець.

Тому перед застосуванням рекомендацій неодмінно порадьтеся з лікарем.