Вівторок, 22 серпня 2023 року № 34 (20026)
http://silskivisti.kiev.ua/20026/print.php?n=53063

Структурована вода

Наталя КУПРІЯНОВА,

гематолог.

У спекотні дні особливо важливо пити достатню кількість води, щоб не допустити перегріву організму та, як наслідок, — згущення крові, перевантаження серця, судин, нирок, суглобів, органів травлення тощо.

ВІДОМО, що людина на 60-85 відсотків складається із рідини. З віком об’єм води в організмі зменшується, що є однією з причин старіння.

Два основні питання — скільки пити води та яку? Існує чимало досліджень, які доводять: вода, що міститься в організмі, відрізняється від звичайної питної тим, що вона структурована. Це означає, що молекули такої води з’єднані між собою, утворюючи єдину структуру.

Чим питна структурована вода корисна для організму? На думку фахівців, вона допомагає людині залишатися здоровою попри вплив негативних чинників довкілля.

Завдяки своїй особливій структурі така вода легше проникає крізь оболонку клітин, насичуючи їх мінералами й вітамінами. Поповнюючи водні резерви організму, очищуючи його, вона здатна поліпшити стан людини за цілої низки захворювань: набряки, порушення серцевого ритму, астма, хвороби щитоподібної та підшлункової залоз, головний біль.

Структурована вода показана людям із хворими суглобами, оскільки вона пом’якшує суглобову сумку та стримує її зношування. Вона також розріджує кров і запобігає утворенню тромбів.

Якість структурованої води відрізняється від звичайної питної. Багато вчених порівнюють структуровану воду з батареєю, здатною накопичувати енергію. Виходить, що вона містить і передає організмові більше енергії, ніж звичайна.

Природна структурована вода — це тала вода з гірських джерел. Утім, є кілька способів зробити таку воду самому. Найпростіший метод — заморозити в морозильній камері. Для цього потрібно:

— відфільтровану воду налити в посуд (не пластмасовий і не скляний, аби не тріснув під час заморожування), поставити в морозилку;

— щойно на поверхні утвориться тонкий шар льоду, його треба обережно зняти. Це так звана важка вода. Вона більш в’язка й важча, ніж звичайна. У ній містяться тритій, дейтерій, і вона замерзає за температури плюс 3 градуси, перетворюючись на тонкі візерунчасті крижані листки;

— воду, що залишилася, поставити назад у морозильну камеру. Коли 2/3 її замерзне, злити незамерзлу. У цій воді містяться шкідливі метали. Якщо вода повністю замерзне, то верхній шар льоду можна змити струменем гарячої води;

— прозорий чистий лід, що залишився, після розморожування перетвориться на структуровану воду.

Скільки пити? У середньому норма дорівнює 30 мл на 1 кг маси тіла. Але норма може змінюватися залежно від ваги, віку, вологості й температури повітря та, звісно ж, наявності захворювань. Наприклад, людям, які мають серцево-судинні, ниркові та інші захворювання, лікар може зменшити добову кількість необхідної рідини. Тому й важливо, щоб вода була високоякісною, давала користь.